Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Termometrelerin 49.4 dereceyle rekor kırdığı Kanada’da aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 230’u aştı. St. Petersburg 116 yıl sonra 30 dereceyi gördü. Türkiye’de de durum benzer. Afrika sıcakları yurda girdi... Yarından itibaren yurt genelinde son yılların en sıcak günleri yaşanacak. İstanbul’da sıcaklığın gölgede 38 derece olması bekleniyor. Hem bu sıcaklıkların nedenini hem de kişisel olarak sıcak ile baş etmenin yöntemlerini sordum. İşte yanıtı...

KURAK BİR YAZ BİZİ BEKLİYOR

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre; Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün analizine göre geçtiğimiz mayıs ‘son 50 yılın en sıcak’ ayı oldu, yağışlar yüzde 56 azaldı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi ve CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliğinin Türkiye’de de çok belirgin hale geldiğini belirterek, şöyle özetliyor: “Günlük maksimum sıcaklığın, ardı ardına 5 gün boyunca, yıllarca kaydedilen ortalama sıcaklıkların 5°C üzerinde gerçekleşmesine ‘Sıcak Hava Dalgası’ denir. Her yıl binlerce insan bu nedenle yaşamını yitiriyor. Türkiye’deki etkisi, dünyadaki afetlere kıyasla, ortalamanın altında ancak tarıma etkisi yadsınamaz. İç Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne 2 aydır yağmur yağmıyor. Büyük bir kuraklık içindeyiz. Tarlada mahsulün yok olması, soğutma işlemlerine harcanan enerjinin maksimuma çıkması ile enerji sıkıntısının ortaya çıkması gibi birçok sorun var.”

 “Bu yaz, Avrupa’nın güneyi ve Türkiye yüksek basınç sistemleri etkisi altında kalacak. Sıcaklık ortalamaların üzerinde olacak ve sıcak hava dalgaları daha çok görülecek. (Bu değişimler gök gürültüsü, dolu, yıldırım,sağanak yağış getirebilir.) Fransa, İspanya kuraklık açısından Avrupa’nın en riskli ülkeleri. Balkanlar ve Türkiye’de de kuraklık var ama şiddetli değil. Ancak suyumuzu tasarruflu kullanmamız şart. İklim değişikliği üzerine yoğunlaşmalı, buna uygun politikalar geliştirmeliyiz.”