Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7-8 Ekim'de Sırbistan'a resmi ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan'ın ziyareti ekonomik ve ticari anlamda büyük önem taşıyor.

İş birliğinin derinleştirilmesi konusu ele alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in başkanlığında düzenlenecek Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına, ilgili bakan ve yetkililer de iştirak edecek.

İkili ilişkilerin tüm boyutlarıyla kapsamlı şekilde gözden geçirileceği temaslarda, iş birliğinin derinleştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.

Ziyaret sırasında 6 fabrikanın açılışı yapılacak, yedincinin ise temel atma töreni gerçekleştirilecek. Ayrıca çok sayıda anlaşmanın da imzalanması bekleniyor.

Türkiye-Sırbistan diplomatik ilişkilerinin 140. yılı

Türkiye-Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilişinin 140. yılının kutlandığı dönemde icra edilecek olmasından dolayı ayrı bir önem taşıyan 7-8 Ekim'deki ziyaret çerçevesinde, Türkiye-Sırbistan İş Forumu da düzenlenecek.

Ziyaretin ikinci gününde ise Balkanlarda barış ve istikrarı pekiştirmek amacıyla oluşturulan Türkiye-Bosna/Hersek-Sırbistan Üçlü Zirve Toplantısı yapılacak. 

Ziyaretin en önemli ayağını ise Belgrad-Saraybosna Otoyol Projesi oluşturuyor.
Otoyolun temel atma töreninin, liderlerin katılımıyla yapılması öngörülüyor.

10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor

2014-2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde Türkiye ve Sırbistan arasında 4 milyar 700 milyon dolarlık ticaret hacmi yakalandı. Bu dönemde, Sırbistan'a 3 milyar 200 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu ülkeden bir buçuk milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 

Sırbistan ile serbest ticaret anlaşması güncellenmesi yeni yatırımları da beraberinde getirecek. Gelecek dönemde 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor.

Kaynak: TRT Haber, AA