Seçilme yaşının 18’e indirilmesi maddesine yapılan eleştirileri yanıtlayan Erdoğan, “Bazıları ‘Çoluk çocuğa mı bırakacağız ülkeyi’ diyor. Benim ecdadım Fatih 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açıyor, biz yan gelip yatacak mıyız?” diye sordu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referanduma gidecek anayasa değişikliğindeki 18 yaşındakilerin de milletvekili seçilebileceğine yönelik maddeyi eleştiren muhalefete tepki göstererek, “Gençlerin içinde olmadığı hiçbir projenin hiçbir faaliyetin toplumlar için kalıcı kazanıma dönüşmesi mümkün değildir. Bazıları ‘çoluk çocuğa mı bırakacağız bu ülkeyi’ gibi ifadeler kullanıyor. Bunlar tarih de bilmiyorlar bunlar dünyayı da tanımıyorlar. Benim ecdadım Fatih 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açıyor, biz yan gelip yatacak mıyız? Gence ufku nasıl vereceğiz, işte böyle vereceğiz” dedi.
Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kültür ve Turizm  Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: 
EN ZAYIF HALKA EĞİTİM VE KÜLTÜR: Ülkemizin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük dönüşümün en zayıf halkalarını ne yazık ki eğitim ve kültür oluşturuyor. Bu konularda hayal ettiğim düzeylere ulaşamamış olmamızdan dolayı fevkalade müteessirim. Bu bir özeleştiridir ama gerçektir. Cumhurbaşkanı olarak bu konuda sorumluluk sahibi tüm kurumlarımıza yanlarında olduğumu, çalışmalarında kendilerine her türlü desteği vereceğimi ilan ediyorum. Gençlerin sahip çıkmadığı, içinde olmadığı hiçbir projenin hiçbir faaliyetin toplumlar için kalıcı kazanıma dönüşmesi mümkün değildir.
ÇOLUK ÇOCUĞA MI BIRAKACAĞIZ DİYORLAR: Bu anlayışla anayasa değişikliğinde seçilme yaşını önce 30’dan 25’e şimdi de 25’ten 18’e indiriyoruz. Bazıları, ‘çoluk çocuğa mı bırakacağız bu ülkeyi’ gibi ifadeler kullanıyor. Bunlar tarih de bilmiyorlar bunlar dünyayı da tanımıyorlar. Şu anda dünyanın 57 ülkesinde seçme seçilme yaşı 18’dir. 25, 26, 27 yaşında Dışişleri Bakanı olanları tanıyorum. Benim ecdadım Fatih 21 yaşında bir çağ kapatıp bir çağ açıyor biz yan gelip yatacak mıyız. Gence ufku nasıl vereceğiz işte böyle vereceğiz. Biz hiçbir zaman 18 yaşı bir lüks olarak görmüyoruz. 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ SAVUNDU: 18 yaşındaki gençlerin böyle bir sorumluluğun altına giremeyeceğini iddia edenlere en güzel cevabı gençlerimizin kendileri bizzat verecektir. Kendi geçmişimize baktığımızda 18 yaş civarında değil ülkemizi tüm dünyayı değiştirecek enerjiyi, heyecanı, azmi bulduğumuzu hatırlıyorum. Aynı ideallerin bugünkü gençlerimizde de olduğunu da çok iyi biliyorum. Bu gençleri şöyle veya böyle kenara köşeye atanlara sesleniyorum 15 Temmuz gecesi tankların altına yatan gençleri siz bir kenara koyamazsınız. İnşallah gençlerimizin seçme ve seçilme konusundaki elde ettikleri bu imkanı kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında çok daha büyük eserler ortaya koyma gayretiyle bütünleştireceklerine inanıyorum.