Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Parti Meclisi Üyesi, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul'da 32 bin sandık için 60 binin üzerinde görevlinin şimdiden hazır olduğunu vurgulayarak, "Bu siyasi çalışmanın ötesinde o günü sigortaya alan bir şey" dedi. CHP’nin hukukçu kurmaylarından TBMM Adalet Komisyonu Grup Sözcüsü Emre ile TBMM’deki makamında "Sandık Savunma Hareketi" projesinin detaylarını konuştuk.

BÜTÜN OKULLARA AVUKAT: Sahada gezerken; 'Biz size oy vereceğiz ama siz sandıklara sahip çıkabilecek misiniz?'. Hep bu soru geliyor. İstanbul’da 32 bin sandık var. 32 bin sandıkta yaklaşık 60 binin üzerinde görevli bugünden hazır. Bütün okullarda bir avukat bugünden görevlendirildi. Görevlendirme de öyle gelişi güzel değil, bir call center kurularak, daha önce görev yapmış avukatlar başta olmak üzere görev almak isteyen listedeki avukatlar tek tek aranarak.. Ona göre şimdiden detaylı hazırlık yapılıyor ki o gün geldiğinde herhangi bir kaotik durum çıkmasın. Şunu söyleyebiliriz; İstanbul yüzde yüz buna hazır.

BÜTÜN İLLER YAPIYOR: Diğer illerdeki örgütler de aynı şekilde İstanbul’u baz alarak bütün hazırlıkları yapıyorlar. Bütün illerde her okulda bir avukat, bir problem olduğunda parti adına müdahale edecek. Her sandıkta en az iki kişi.

ÇUVALLARIN ÜSTÜNDE YATTIK: İstanbul seçimlerinde Binali Yıldırım’ın elinde kağıtla "teşekkür" konuşmaları yansımıştı sosyal medyaya. İnsanların direncinin düşürülmesi amacıyla yapılan bir işti bu. Yani "yine kazandılar işte deyip millet bıraksın sandıkları" diye. Halbuki bu fotoğrafı verdiği bizim kazandığımızı onlar da, biz de biliyorduk. Bu nasıl sağlanmıştı? Islak imzalı tutanaklar zamanında o telefondaki aplikasyona yüklendiği ve İstanbul İl Başkanlığı'nın ana server merkezinde sonucu gördüğümüz için “Hayır kardeşim sonuç böyle değil, kimse sandıkları terk etmiyor, gerekirse ikinci bir talimat gelene kadar çuvalların üstünde yatıyorsunuz” dedik. Seçim tekrarlanıncaya kadar da bütün itiraz süreçlerinde çuvalların üstünde yattık. Ben Bahçelievler’de bir milletvekili arkadaşımla dönüşümlü bir hafta çuvalların yanından ayrılmadık.

SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ: Şimdiden neler yapılabileceği yönünde farklı farklı seçenekler, o gün olabilecek kaotik durumda neler yapılabilir bütün bunlar üzerinde kafa patlatılıyor. Bu bir siyasi çalışmanın ötesinde o günü sigortaya alan bir şey. Her seçimde YSK’dan seçmen listesini alıyor, bilgisayar ortamında eşleştiriyoruz. Bir önceki seçmen listesinden artı kimler gelmiş, illere, ilçelere göre dağılımı ne? Kontrol ediyoruz, gerçek midir, değil midir?

İSTANBUL'DA 100 BİN KİŞİ: 32 bin sandık çarpı 2 sadece sandık görevlisi olarak 64 bin kişi yapar. Buna yaklaşık 10 bin avukat diğer bütün görevlileri vesaireyi falan ilave müşahitleri de koyduğunuz da 100 bine yakın bir rakam olur.. Bütün iller istisnasız bunu yapacak. Türkiye'nin bütün illerinde aynı hazırlık aynı organizasyon Genel Merkez'in kontrolünde olacak.

‘2023’ü bekleyeceğini düşünmüyorum’

SANDIĞA GİRSİN YENİLSİN: Tayyip Bey sürekli 2023 diyor ya. Ben 2023’ü iki nedenden ötürü bekleyeceğini düşünmüyorum. Birincisi; yerel seçimle arasını biraz daha açmak isteyecek. Yerel seçim 2024’te. İki yıl gibi bir fark olsun isteyecek. İkincisi de, en son anayasa değişikliği yapılırken “bir kimse en fazla iki dönem cumhurbaşkanı seçilir, bu en son referandumdan başlanmak üzere” diye bir istisnai madde konmadı. Orada yazıyor “Bir kimse en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilir” diye. Bunun tek istisnası ‘parlamento seçim kararı alır ve bir cumhurbaşkanı ikinci dönemi ise aday olabilir’. Bizim ‘2023 olsun da Tayyip Bey aday olmasın’ diye bir beklentimiz var mı? Biz sandığa girsin yenilsin istiyoruz. Ama hukukçu olarak bunun farkında olduğumu not düşeyim. Dolayısıyla seçim kararını parlamentoya aldırarak, öyle bir tartışmanın içine de girmek istemeyecektir.