TÜİK tarafından açıklanan adres kayıt sistemi verilerine göre geçen yıl 334 bin 786 olan Amasya nüfusunun bu yılki açıklanan verilere göre 323 bin 79'a gerilediğini ifade eden Özdemir, "Azalan nüfusun 10 bini de Amasya merkezden azaldı ve 10 bini de erkek nüfusu. Yani ilimizde herhangi bir doğal afet olmadığına, göç olmadığına göre nüfusumuzdan 10 bin kişinin azalmasına anlam veremiyorum. Su abonelerinin hızlı bir şekilde artması, inşaat ruhsatlarının artması adrese dayalı nüfusun yaklaşık 5 bin civarında artmasına rağmen merkez ilçemizde 10 bin nüfusun eksildiği gözüküyor" dedi.
Nüfustaki düşüşün nedenini TÜİK'e sorduklarını, ayrıca TÜİK'ten sorumlu bakan, bakan yardımcısı ve TÜİK başkanıyla yaptıkları görüşmelere rağmen makul ve mantıklı yanıt bulamadıklarına değinen Özdemir, "Bir yerleşim yeri nüfusunun iki şekilde belirlendiğini, bir adrese dayalı nüfusla, iki kurumsal nüfuslarla bunların toplamlarıyla beraber yerleşim yerinin nüfusunun belirlendiğini söylediler. Adrese dayalı nüfus normalde ikametgahı olan insanların nüfus dairesinden kaydı ile elde edilen nüfustur. Kurumsal nüfus ise o ilde öğrenci, cezaevindeki mahkum, tugaydaki asker gibi toplu ikamet eden yerlerdeki nüfus hareketidir" diye konuştu.
Amasya'nın yanı sıra Manisa, Kütahya ve Karabük'te de kurumsal nüfus verilerinin eklenmediği için nüfusun düşük görüldüğünü anlatan Cafer Özdemir, "Nüfusumuz 10 bin eksildi gibi gözüküyor. Bu da belediyenin gelirleri açısından bize yansıyor. Çünkü biz, nüfus başına İller Bankası'ndan pay alıyoruz. Bu ay yaklaşık 200 bin TL'ye yakın paramız düşük geldi. Bu demektir ki, 12 ay boyunca paramız düşük gelecek. Bununla ilgili yasal işlemler başlatıldı. TÜİK'e itirazımızı yaptık. Oradan alacağımız cevap
neticesinde gerekli idari mahkeme yöntemiyle haklarımızı arayacağız. Bunu Başbakanımıza kadar ilettik" şeklinde konuştu.
Geçen yıl 99 bin 914 olan Amasya il merkezi nüfusunun açıklanan son verilere 90 bin 665'e gerilediğine işaret eden Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yıl 100 binin üzerinde bir nüfus sayısı bekliyorduk. Çünkü 100 bin bizim için psikolojik sınırdı. Şehre gelen yatırımcılar özellikle nüfusun en az 100 binin üzerinde olmasına dikkat ediyorlar."