Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı  (ALES) ilkbahar dönemi başvuruları başladı. Başvurular 30 Mart'ta sona erecek. 
 
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, ALES 8 Mayıs saat 09.30'da 81 il  merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek'te yapılacak. Bişkek'teki sınav, Türkiye  saatiyle 09.30'da başlayacak. ALES ilkbahar dönemi için başvurular bugün alınmaya  başlandı. Son başvuru tarihi ise 30 Mart olarak belirlendi.
 
 Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma  görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan  veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanmak, Türkiye'de bir  lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenlerin ALES'e katılması  gerekiyor. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.
 
 
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması  amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere  yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılacak. Bu  yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların, sınava girmeleri  gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında  lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.
 
 
Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek  lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu  aranmayacak. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlardaki doktora  programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü  senatolarınca ALES puan şartı getirilebilecek.
 
 Adaylar, kılavuz ile aday başvuru formuna ÖSYM'nin  "http://www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Adayların, başvuru, sınav ve  değerlendirmeyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı kılavuzu dikkatle  incelemesi gerekiyor.