ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi'nin Hartum’daki temaslarını tamamlayıp  ülkesine dönmesinin ardından Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "ABD  Dışişleri Bakanlığı, Sudan halkının kabul edeceği, istikrar sağlanması,  reformların uygulanması, özgür ve şaibesiz seçimlere hazırlık için sivillerin  önderlik ettiği geçici bir hükümetin kurulmasını destekliyor." ifadesi  kullanıldı.

Açıklamada, Sudan’da taraflar arasında görüşmeler gerçekleştiren  ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth’un, ülkesinin, halkın sivil hükümet  talebinin yanında olduğunu, bu bağlamda Afrika Birliği ve Etiyopya’nın  çabalarının teşvik edilmesi gerektiğini aktardığı belirtildi.

Booth’un ayrıca, Askerin Geçiş Konseyi’ne (AGK) sivillere yönelik  saldırılarını durdurma ve barışçıl gösterilere izin verme çağrısı yaptığı, 3  Haziran’da göstericilerin güç kullanılarak dağıtıldığı olaylarla ilgili  yürütülecek bağımsız soruşturma ve internet hizmetinin normale dönmesi  konularındaki desteğini vurguladığı kaydedildi.- Etiyopya ve Afrika  Birliği'nin ara buluculuk çabaları

Sudan'da askerler ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmak ve  müzakerelerin yeniden başlaması için 7 Haziran'da Hartum'a gelen Etiyopya  Başbakanı Abiy Ahmed, ilk olarak AGK üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda,  ardından ülkesinin büyükelçiliğinde muhalefet temsilcileriyle bir araya  gelmişti.

Etiyopya'nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir ile Afrika Birliği  Sudan Özel Temsilcisi Muhammed el-Hasan Veled Lebat'ın muhalefet ile asker  arasındaki dolaylı müzakereleri yeniden başlatma çabaları sürüyor.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan  gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11  Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Beşir dönemi sona  ermişti.

Darbeden sonra Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet, askerlerin de yer  alacağı geçiş sürecinin ardından demokratik seçimlerle sivil yönetime geçilmesi  konusunda anlaşmış, devlet başkanlığı, parlamento ve kabinedeki temsil  oranlarındaki ihtilaflar giderilememişti.

Sudan güvenlik güçleri, 3 Haziran Pazartesi sabahı başkent Hartum'daki  ordu karargahı önünde 6 Nisan'dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle  nöbet tutan muhalif göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak  dağıtmıştı. Bunun üzerine askerlerle muhalifler arasındaki müzakereler askıya  alınmıştı.