Sözcü Ortagus, ABD medyasına yaptığı açıklamada, Hong Kong'daki iade  kanunlarında değişiklik teklifine ilişkin tartışmalara değindi.

Bu düzenlemenin, Washington'un Hong Kong için tanıdığı özel statüyü  tehlikeye atacağını vurgulayan Ortagus, 1992'de imzalanan ve ABD'nin Hong Kong'a  Çin’den ayrı bir muamele uygulamasını sağlayan Çin-ABD Ortak Bildirisi'nin  önemine dikkati çekti.

Öte yandan, yüz binlerce insanın pazar günü Hong Kong'da sokağa  çıkarak karara tepki göstermesine de dikkati çeken Ortagus, "ABD olarak, Hong  Kong hükümetinin kaçak zanlıların (Çin'e) iadesi kararından dolayı derin endişe  duyuyoruz." dedi.

"Bir Ülke, İki Sistem" ilkesinin zarar görmesi durumunda, Hong Kong’un  uluslararası ilişkiler açısından köklü özel statüsünün de zarar göreceğini  vurgulayan Ortagus, "ABD, Hong Kong’da bulunan birçok insan gibi, söz konusu  yasal düzenlemedeki dava usulünü koruma eksikliğinin, Hong Kong’un özerkliğini  baltalayacağı, uzun süredir korunan insan hakları, temel özgürlükler ve  demokratik değerleri olumsuz yönde etkileyeceği endişesini paylaşıyor." ifadesini  kullandı.

Tartışmalı düzenleme

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde meclise 3 Nisan'da sunulan  yasal düzenleme, zanlıların Anakara Çin, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve  Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un  özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bir  cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini  belirtiyor. ?

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun, Çin'in Hong Kong'daki siyasi  muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ederken, düzenlemeye karşı  başlayan gösteriler halen sürüyor.