Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, düz memur alımlarında KPSS’nin yanı sıra ‘sözlü sınav’ koşulu da getirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanun hükmünde kararname (KHK) değişikliği ile memur alımlarında KPSS’nin yanı sıra “sözlü sınav” koşulu da getirdi. Yeni düzenleme ile KPSS’den 70 ve daha üzeri puan alan memur adayları, bakanlıkta ayrıca “sözlü sınava” da tabi tutulacak. Uygulama “merkezi yerleştirmeyi by pass” olarak değerlendiriliyor.

Haziran ayında yayımlanan 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’de değişiklik yapıldı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 649 sayılı Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK’de, önceki düzenlemede yer alan bazı maddeler değiştirildi.

Yeni KHK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na personel alımında da değişiklik yapıldı. “Personel alım usulü” başlıklı yeni madde şöyle: “Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinin ‘Ortak Hükümler’ bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan bakanlık kadroları dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezi sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”

Bu madde ile birlikte bakanlığa üst grup unvanlar dışındaki memur ile sözleşmeli personel alımında KPSS’den 70 ve daha üzeri puan almanın yanı sıra “sözlü sınav” koşulu da getirilmiş oldu. Yeni düzenleme ile muayene, muhafaza memuru, kimyager, veznedar, satış memuru, güvenlik memuru, şoför gibi kadrolara alımlarda bakanlık tarafından “sözlü sınav” da yapılacak. Eskiden bakanlığa düz memur alımında “sözlü sınav” yapılmıyordu. KPSS’ye giren adaylar puanlarına göre kadrolara yerleştiriliyordu. Yeni uygulama ile KPSS “başvuru koşulu” haline getirilirken, alınacak memurlar da “merkezi yerleştirme” ile değil “bakanlığın tercihlerine” göre belirlenmiş olacak.