ABD'nin Chicago kentinde NATO zirvesine katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile ayrı bir toplantıda bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre Abdullah Gül, Obama'ya, Türkiye'nin, terörle mücadele konusunda ABD'den taleplerinin karşılanmasını beklediklerini söyledi.

Gül, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda netice alamadıklarını belirtti.

Obama da satışların yönetimin tek başına yapabileceği bir iş olmadığını, önlerinde Kongre'nin bulunduğunu ve bu konuda çalıştıklarını belirtti

Abdullah Gül'ün gündeme getirdiği diğer konu ise ekonomi oldu.

Rusya ile aralarındaki gelişen ekonomik ilişkileri örnek vererek, ''Siz bizim müttefikimizsiniz. Dolayısıyla bu farklılığın, bu şekilde olmaması gerekir'' diyen Gül, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinde bazı adımların atıldığının farkında olduklarını ve teşekkür ettiklerini, ancak daha somut birtakım ilerlemeler kaydetmek gerektiğini ifade etti.

Habere göre Gül, Ermeni ve Kıbrıs meselelerine de zamanın kısıtlı olması nedeniyle kısaca değinerek, ''Bu konudaki görüşlerimizi biliyorsunuz, defalarca ayrıntılarıyla anlattık. Bunlar da bizim için önemli konulardır. İleride bu konularda daha ileri birtakım noktalara varmamız lazım'' dedi.

Suriye'deki gelişmeler

Görüşmede Suriye konusu da gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye konusunun uluslararası camianın meselesi olduğunu, ikili mesele olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Gül ayrıca, Türkiye ve ABD'nin birlikte yaptıkları çalışmaları daha da yoğunlaştırmasını ve ABD'den daha ön planda rol oynamasını beklediklerini söyledi.

ABD Başkanı Obama da ''Bu konuda hiçbir endişeniz olmasın, sizinle aynı çizgideyiz. Bunun uluslararası bir sorun olduğu hususunda hiçbir şüphemiz yok'' yanıtını verdi.

Suriye konuşulurken Obama, Türkiye ve İsrail'i kastederek, bölgede ABD'nin iki tane çok önemli müttefiki olduğunu, bu iki müttefikin aralarının iyi olması, ilişkilerindeki sıkıntıların aşılmasının, özellikle olumlu şekilde ilerleyen Arap Baharı sürecinin daha çabuk istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağı görüşünü dile getirdi.

Gül de Türkiye'nin bu konudaki çizgisinin ortada olduğunu, İsrail'in bunu, attıkları adımları ve atmaları gereken adımları bildiğini belirtti ve İsrail'in bu adımları atması halinde, Türkiye'nin de ona göre davranacağını ifade etti.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan yer aldı.

ABD tarafında da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama'nın Özel Kalem Müdürü Jack Lew, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood-Randall hazır bulundu.