Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tahliye taleplerinin reddedildiği günde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Libya'da tutuklu bulunan bir gazetecinin özgürlüğüne kavuşmasını sağladığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz şubat ayında İran'da tutuklu olan iki Alman gazetecinin serbest bırakılmasını sağlayan Gül, Libya"daki tutuklu bir gazeteci için devreye girdi ve dün sonuç aldı.

Gül, İngiliz The Guardian gazetesinin muhabiri Geyt Abdülahad"ın serbest bırakılmasını sağlarken, gazetenin genel yayın yönetmeni Alan Rusbridger, Gül"ü telefonla arayarak gösterdiği çaba için teşekkür etti.

Nedim Şener ve Ahmet Şık"ın 'kaçma ve delilleri karartma şüphesi' nedeniyle tutukluluklarına yapılan itirazın rededdildiği saatlerde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Libya"da tutuklu bulunan İngiliz The Guardian gazetesinin Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad'ın serbest bırakılmasını sağladığı açıklandı.

GAZETE GÜL'E BAŞVURDU

Gül, 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde
İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyareti sırasında, izinsiz yerlerde çekim yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan iki Alman gazetecinin serbest bırakılması
için de girişimlerde bulunmuştu. İki Alman gazeteci, Gül'ün ziyaretinin hemen ardından serbest bırakılmıştı.

ALMAN GAZETECİLER SERBEST KALMIŞTI

The Guardian gazetesi, geçtiğimiz şubat ayı ortalarında İran"da tutuklu bulunan iki Alman gazeteci için de devreye giren ve sonuç alan Gül"e, muhabirinin serbest bırakılması için başvurdu.

Gazetenin durumu kendisine iletmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na talimat veren Gül, gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı'nın Libya makamları nezdinde yürüttüğü girişimler olumlu sonuç verdi ve The Guardian'ın Iraklı muhabiri, serbest bırakıldı. Abdülahad, serbest bırakıldıktan sonra dün bir uçakla Londra'ya gönderildi.

Muhabiri serbest bırakılan The Guardian'ın Genel Yayın Yönetmeni Alan Rusbridger, Cumhurbaşkanı Gül'ü arayarak teşekkürlerini iletti.

"BEN TÜRK DEĞİLİM, BUNA RAĞMEN..."
Abdülahad, O Estado de S Paulo adlı Brezilya gazetesinin muhabiri Andrei Netto ile birlikte 2 Mart'ta Sabratha'da tutuklanmıştı. Netto, bir hafta önce serbest bırakılmasına karşın, Abdülahad'ın tutukluluğu devam ediyordu.

DİĞER GAZETECİ BIRAKILMIŞTI


The Guardian'ın Iraklı muhabiri Geyt Abdülahad da, Türk olmamasına, bir Türkiye gazetesinde çalışmamasına karşın durumuna bu kadar üst düzeyde ilgi gösterilmesinden çok etkilendiğini söyledi.

Trablus'a gitmek isterken tutuklanarak 14 gün hapishanede tutulduğunu söyleyen Abdülahad, ''Türkiye'nin benim adıma sürece dahil olmasının ardından serbest bırakıldığımı öğrendim. Türkiye'nin bu yönde çaba harcamış olması çok hayret verici bir durum oldu. Ben Türk değilim, bir Türkiye gazetesinde çalışmıyorum. Buna rağmen durumuma bu kadar üst düzeyde ilgi gösterilmesi çok etkileyici. Bu aynı zamanda bölgede Türkiye'nin önemini de gösteriyor. Türkiye şu anda bölgede önemli bir güç'' dedi.

Ntvmsnbc