Hava Kuvvetleri Komutanı Babaoğlu'nun Aktütün saldırısından saatler sonra haberdar olmasına yönelik tartışma sürüyor. Olay sırasında Babaoğlu'nun golf oynaması bu sporu da hedef haline getirdi. Ünlü golfçü Çilingiroğlu bu sporu tek cümleyle özetledi: 'Parası ve ve bol vakti olan oynar'

Akşam'ın haberine göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, son günlerin üzerinde en çok tartışılan ismi oldu. Şemdinli Aktütün Karakolu'nda 17 askerin şehit olduğu saatlerde Antalya'da golf oynayan Babaoğlu'nun fotoğrafları basına yansımıştı. Saldırıya ilişkin cumartesi sabahı saat 09.30'da kamuoyuna açıklama yapılmasına rağmen Babaoğlu'nun ancak akşam saatlerinde olaydan haberdar olması eleştirilere yol açtı. Tartışmalarda kilit nokta ise golf sporu oldu.

İşadamı Kaya Çilingiroğlu tutkunu olduğu bu sporu anlattı. Golfun stratejik bir oyun olduğunu söyleyen Çilingiroğlu "Ancak bu stratejik oyunda uzun bir vaktinizin olması lazım. Konsantrasyonunuzun iyi olması lazım, alan geniş, yalnızsınız ve hata yapma şansınız yüksek. Ve suçlayacağınız bir rakibiniz yok. Hata yapsanız da suçlu sizsiniz. Sadece 'bugün ben kötü oynadım' diyebilirsiniz" dedi.

Çilingiroğlu şöyle konuştu: Golfun amacı, topların özel sopalar yardımıyla en az vuruşla, hedef olan deliklere sokulması. Golfteki rakibiniz, hiç bir şekilde sizin oyununuza müdahale edemez. Yani, oyunu en iyi şekilde tamamlamak tümüyle size bağlı."

MİNİMUM 6 SAAT GEREKİR

10 yıldır golf oynayan Kaya Çilingiroğlu, golf sporunun sosyolojik durumu, faydaları ve kimlerin bu sporu yapabileceği konusunda ipuçları verdi. Bir golf oyuncusunun 10 yılda yetişebileceğini söyleyen Çilingiroğlu, şöyle konuştu: "Bu sporu kesinlikle çok uzun vakti olan ve belli standartlarda para kazanan kişiler yapabilir. Tenisi 1-2 saat oynarsın. Ama golf oynamak için minimum 6 saate ihtiyacın var. Bol zamanın olması için de hayatını idame ettirecek paraya ihtiyacın var."

ÜYELİK 30 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR

Çilingiroğlu, golfun maliyeti konusunda şu bilgileri verdi: "Ekipmanı pahalı değil. Ancak Türkiye'de İstanbul'da olan 3 golf kulübü var. Üyelik ücreti 30 ila 50 bin dolar arasında değişiyor. Bu kulüplere üye olmadan golf oyuncusu olamazsın. Böyle bir parayı Türkiye'de kaç kişi verebilir. Bu nedenle kitle sporu olamamıştır. Dünyada, Amerika'da, Norveç'te olmuştur ama orada kişi başına düşen milli gelir 30 bin dolar."

Çilingiroğlu, golfa özenenlere de değinerek "Sosyal açıdan kendini geliştirmek için bu sporu yapmaya çalışanlar var. Kalburüstü insanlar, bu insanlara böyle bir ufuk açmaz. Golfu kullanarak, buradan iş kopartacaklarını bu insanlar hayal etmesinler. Bu hevese kimse kapılmasın. Golf, konsantrasyon geliştirilir. Evliliğiniz düzelir. Sinir sisteminizi tedavi eder" dedi.


Komutana görülmemiş hücum

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'na yönelik eleştiriler İngiliz The Guardian gazetesine de konu oldu. The Guardian, Babaoğlu'na 'görülmemiş' eleştirilerin yöneltildiğini belirtirken "Türk Hava Kuvvetleri Komutanı, operasyonu golf sahasından yönetti diye hücuma uğradı" yorumunu yaptı.

Haberde Türk Hava Kuvvetleri Komutanı'nın PKK'ya karşı operasyonu "golf sahasından yönettiği" diye eleştirilere maruz kaldığını belirtilirken "Türk Silahlı Kuvvetleri, askerlerin kendilerini modern laik devletinin koruyucuları olarak gördükleri ülkede on yıllarca nerdeyse hiç eleştiriye uğramamışlardı" diye yazdı. Gazete, Babaoğlu'nun, daha sonra hava harekâtını "golf sahasınından koordine ettiği"ni söylediğine dikkat çekerken karargaha pazar akşamı döndüğünü yazdı.


Paşa tartışması milleti yaralıyor

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, golf tartışmasına ilişkin 'Herkes haddini bilsin. Bu tartışma milletimizi yaralıyor" dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Vural, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun Aktütün karakoluna yapılan saldırı sırasında golf oynadığı ile ilgili görüşleri de şöyle açıkladı:

"Bu konuda son derece duyarlı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Terörle mücadele konusunda kurumların başındakilerin, bulundukları ortamlara ve kullandıkları sözlerde büyük itina göstermeleri gerektiği açıktır. Herkes dikkatli olmalı, dikkatli konuşmalıdır. Burada basına da görevler düşüyor. Bu tip haberler milletimizi yaralamaktadır. Bu konuda herkes dikkatli olmalıdır."