Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı, CHP Milletvekili İlhan Cihaner’i kurtarmaya dönük ses kaydı internete düşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan’ı Yargıtay eski yönetiminin giderayak akladığı ortaya çıktı. Yargıtay eski 1. Başkanlık Kurulu’nun Aktan’ın ses kaydında Ergenekon davasınamüdahale ettiği iddiaları hakkında ‘işlemyapılmasına yer olmadığı’ kararı vererek dosyayı kapattığı belirtildi.

İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma sırasındaHamdi YaverAktan’la, Yargıtay Üyesi FatihArkan arasında geçtiği iddia edilen görüşme, Cihaner ve diğer sanıkların nasıl kurtarılacağı, davanın Yargıtay’a nasıl alınacağı konuşuluyordu. Cihaner’in yargılandığı dava ses kaydındaki gibi Yargıtay’a alındıktan sonra fotokopi belgelerle tümsanıklar tahliye edilmişti.

‘YASAL DİNLEME YOK’

Ses kaydı kamuoyunda büyük tepkiye neden olunca Yargıtay BaşkanıHasanGerçeker,Aktan’ın Cihaner davasınamüdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Yargıtay BaşkanlıkKurulu kararında,Aktan’ın ses kaydının ortamdinlemesi sonucu elde edildiği, hakkında yasal bir dinleme kararı bulunmadığını savundu.Hukuka aykırı bir dinlemenin ve buna dayanılarak yapılan haberlerin de ceza ve disiplin soruşturması için yeterli olmadığı vurgulandı.

Gökhan ÖZDAĞ/ ANKARA-bugün