Ege İhracatçı Birlikleri tarafından geliştirilen ‘www.gidaizle.org’ ve ‘www.etarim.org’ internet adreslerinden ulaşılabilen Tarımsal Ürün İzlenebilirlik Sisteminin yaygınlaştırılması çalışmaları hızla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde proje uzmanları tarafından sistem hakkında bilgilendirme yapılarak bölgedeki tarım sektörü temsilcilerinin desteği alındı. Toplantıya Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan, İsabeyli Belediye Başkanı Kuvvet Erim, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şakir Karakaya ve Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk ile davetliler katıldı.
Geliştirilen izlenebilirlik sistemi hakkında bilgilendirme yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu; “Gıda güvenliği, tarım sektörünün en güncel konularından biri durumunda bulunuyor. Özellikle ilaç kalıntısı ve yanlış gübreleme gibi sorunları üretimde sık sık gözlemliyoruz. Bu sorunlar da tüm tedarik zinciri üzerinde ve tabi ki ihracat aşamasında olumsuz etkiler yaratmaktadır. Tarladan sofraya izlenebilirliği sağlayacak sistematik araçların olmaması da sorunu daha da karmaşık hale getirmektedir. Biz bu noktadan hareketle, hem tarladaki izlenebilirliği hem de tarımsal işletmeler içerisindeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik. Çiftlik modülü tarlada gerçekleşen tüm üretim sürecinin bilgisayar ortamında kayıt altına alınıp izlenebilmesini sağlamaktadır. Sistem, hem çiftçiler ve tarım danışmanları hem de tarımsal işletmelerin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. İşletme modülü ise sistemin işletme içerisindeki izlenebilirliği sağlayan kısmıdır. Bu modül aracılığıyla el terminalleri kullanılarak işletme içerisindeki tüm operasyonlar anlık olarak kayıt altına alınabilmektedir. Bu iki parçayı birbirine entegre ederek tarladan tüketiciye izlenebilirliği sağlayan bir sisteme sahip olduk.” şeklinde konuştu.
Sistemle ilgili önümüzdeki döneme dair hedeflerini değerlendiren Türkmenoğlu, “Öncelikle sistemin olabildiğince çok paydaş tarafından kullanılmasını istiyoruz. Özellikle çiftçilerimizin böyle bir sistemi kullanmasının ilaç kalıntısı gibi problemleri önemli ölçüde bertaraf edebileceğini düşünüyoruz. Bu sistem ile çiftçilerimiz aynı zamanda ürünlerinin satışını ihracatçıların görebileceği veri tabanından çok daha kolay bir şekilde yapabilecektir. GlobalGAP ve iyi tarım uygulamaları belgelendirmeleri için de sistem kolaylık sağlayacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız il ve ilçe tarım teşkilatları da bu entegre veri tabanı üzerinden bilgi ve çiftçi kayıt sistemine esas bilgilere kolayca ulaşabilecek, eğer gerekli görürlerse ihracat aşamasında da bu bilgileri esas alarak bitki sağlığı ve gıda güvenliği sertifikalarını düzenleme olanağı bulacaklardır. Bu çerçevede, Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde yapılan toplantıyı ve sistemin yaygınlaştırılması için aldığımız desteği çok önemsiyoruz. Tarım sektörünü temsil eden paydaşlarla birlikte hareket etmenin sistemin yaygınlaşması açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz ve bu projenin gelişmesi için yapılacak tüm işbirliklerine açığız. İşin ihracat boyutuna baktığımız zaman ise, böyle bir sistem ile, tarımsal işletmelerimiz ve ihracatçılarımız da tam izlenebilir bir üretime sahip olacaklar ve yurtdışına güvenle ürün gönderebileceklerdir. Tüm bunların ötesinde, sistemin daha da geliştirilmesi için bazı GSM operatörleri ve perakende zincirleriyle görüşme halindeyiz. Çok kısa zaman içerisinde işbirliği adımlarını atıp tam izlenebilirliği entegre etmek istiyoruz” diye konuştu.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg