5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 29 uncu maddesi ve Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmeliğin 10’uncu maddesine dayanılarak hazırlanan ‘‘İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge’’ İçişleri Bakanlığı’nın 30 Nisan 2010 tarihli onayları ile yürürlüğe girdi. Yönerge Dernekler Dairesi Başkanlığının www.dernekler.gov.tr adresli internet sitesinin “Mevzuat” bölümünde yayımlandı.
Bu yönerge kapsamında; her yıl hangi konulardaki projelerin destekleneceği, adı geçen Yönergenin 5’inci maddesinin birinci fıkrası gereğince İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. Desteklenecek konular Ocak ayının başında İçişleri Bakanlığı’nın www.icisleri.gov.tr ve Dernekler Dairesi Başkanlığının www.dernekler.gov.tr adreslerindeki internet sayfalarında yayımlanacak. Bu konular çerçevesinde hazırlanan projeler Valiliklerce teslim alınacak ve Değerlendirme Kurulunun toplanacağı Mayıs ve Eylül ayları dikkate alınarak İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek.
Mayıs döneminde değerlendirilecek projeler, dernekler tarafından en geç her yılın Nisan ayının birinci gününe kadar; Eylül döneminde değerlendirilecek projeler ise her yılın Nisan ayının ikinci gününden başlamak üzere Ağustos ayının birinci gününe kadar Valilik İl Dernekler Müdürlüğüne verilecek. Bu projeler en geç Mayıs ve Eylül aylarının birinci gününe kadar Dernekler Dairesi Başkanlığı’nda olacak şekilde Valilikler tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek.
Değerlendirme Kurulunun son olağan toplantısının gündemine alınması mümkün olmayacağından Ağustos ayının birinci gününden sonra Valiliklere yapılan proje başvuruları kabul edilmeyecek.