Çeyrek asır öncesine kadar özel günlerde bayanların vazgeçilmez tutkusu olan altın artık sembolik olarak kullanılmaya başladı. 
Bir zamanlar Türkiye’nin bankalarda en çok mevduatına sahip illerinin başında gelen Aydın’da yaşayan kadınlar tarım ürünlerinin para etmemesi ve hızla yükselen altın fiyatları nedeniyle gerçek altına hasret kaldı. Eskiden en az 5 beşibirlik ve nerdeyse dirseğe kadar dolu bilezikle gelin giden Aydın’ın kızları da ekonomik krizden nasibini aldı. Sadece bir setle gelin adayları evliliğe razı olurken, erkeklerinin zor durumda olması nedeniyle kadınlar sahte altınla bu heveslerini gidermeye başladı. 
Anadolu geleneklerine göre özel günlerde bayanlar tarafından giyilen bindallı kıyafetler de, yaşanan ekonomik kriz göz önünde tutularak tasarımcılar tarafından, altın görünümü metallerle süslenmeye başladı. Sahte de olsa Yörük kızları, güzelliklerine güzellik katan altından vazgeçmezken Yörük kızları gerçeğini alamadıkları için sahtesini kullandıklarını belirttiler. 
Kadınların altın tutkusunun adeta bir içgüdü olduğunu belirten 48 yaşındaki Ayten Ergun, “Eskiden her Yörük kızının bir miktar altını ve turası olurdu. Şimdi ekonomik etkilerin yanı sıra kültürel yozlaşmanın da etkisi ile yok oldu” dedi. 
Karaçakal Yörüklerinden lise öğrencisi 18 yaşındaki Birgül Türkyılmaz ise, hem ekonomik nedenlerden hem de hırsızlık olayları nedeniyle sahte altın kullanmanın daha rahat olduğunu söyledi.
(İK)