Saç Kaybı Kader Değil
Erkek tipi saç kaybında genetik yatkınlığın önemi büyük. Yalnızca anne ya da babada değil, amca, dayı ve dede gibi yakın akrabalarda da saç kaybı ve kellik öyküleri varsa, kişi risk altında sayılır. Saç kaybını tamamen ortadan kaldırmak günümüz teknolojisiyle mümkün olmasa da zamanında müdahale edilirse kayıp en aza indirgenerek ertelenebilir. Modern yöntemlerle bir yandan dökülme azaltılırken bir yandan da saç derisi güçlendirilip, yeni saç oluşumu desteklenebilir.

Erken Müdahale Şart
Ağrısız ve ameliyatsız bir şekilde kellik oluşumunun önüne geçmek isteyenlerin erkenden tedaviye başlaması şart. Bunun için de sorunun kaynağına inmek gerekiyor. Kişinin problemi hormonal ya da metabolik ise önce medikal tedavi uygulanır. Trikolojik danışmanlık adı verilen hizmetle, kişinin genetik öyküsü ve yaşam şekline göre kişiselleştirilmiş bir tedavi süreci devreye sokulur.

Kişiye Özel Tedavi Yaygınlaşıyor
Trikoloji uzmanlarının yaklaşımı ile, öncelikli olarak saç ve saç derisinin detaylı bir analizi yapılır. Sadece saç sağlığı ile ilgilenen bu bilim dalı sayesinde, 2 ila 4 ay gibi bir sürede tedavinin ilk sonuçlarını almak mümkün. Genetik saç kayıplarında , testosteron hormonunun yan ürünü olan DHT hormonuna bakılıp, topikal losyonlarla saç derisi seviyesinde DHT nin yıkıcı etkileri azaltılır. Saç dökülmesinin başladığı bölgelere,trikolojiklosyon uygulaması yapılabilir. Yeni saçların çıkmasını desteklemek için dökülme bölgesine lazer terapi işlemi uygulamak da mümkün. Tüm bu seçeneklerin bir uzman gözüyle ve uzun vadeli olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Tedavinin seyrini kontrol etmek için kullanılan başlıca yöntemler; saç yıkaması sırasında dökülme analizi ve fiber optik mikroskopla görüntüleme olarak biliniyor. Tüm tedavi sürecinde öncesi ve sonrası şeklinde fotoğraf çekimi yaparak tedavinin etkisini gözlemlemek de mevcut uygulamalar arasında.

Saç kaybının tedavisinde kulaktan dolma bilgilerden ve ezbere uygulamalardan olabildiğince kaçınmakta fayda var. Yanlış tedavi, sorunun daha da büyümesine sebep olabilir. Birinde mucize etkisi yaratan yöntem, başka bir kişide ters etki yapabilir. Genetik saç kaybının erken müdahalesinde mutlaka alanında eğitimli ve tecrübe sahibi bir uzmanla birlikte hareket etmek gerekli.