Mahkemece tutuklanan eski Özel Harekâtçı Şahin ise Metris"e konuldu

Ergenekon kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye çıkarılan eski YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz ile 2 general serbest bırakılırken, eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin tutuklandı. Ergenekon soruşturmasının 10. dalgasında gözaltına alındıktan sonra İstanbul"a getirilen 33 şüpheliden 4"ü muvazzaf subay 15"i tutuklanırken, 2"si muvazzaf subay 15 kişi serbest bırakıldı. Adliye çıkarılan 3 zanlının işlemleri ise sürüyor.
Önceki gün savcılık sorugusunun ardından serbest bırakılan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç"ın ardından dün de emekli Orgeneral Kemal Yavuz ile eski Genelkurmay Hukuk Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"ne sevk edildi. Savcı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Şenel, “terör örgütü üyesi olmak” suçundan tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Yavuz ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Gürüz"e terör suçlaması
İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi"nin serbest bıraktığı Şenel"e yurtdışı yasağı kondu.
Generallerle birlikte adliyeye sevk edilen Gürüz de iki saat süren savcılık sorgusunun ardından 15.05"te serbest bırakıldı. Gürüz"ün “terör örgütünün üniversitelerde yapılanmasından sorumlu olmakla suçlandığı” öğrenildi. Avukatı Sedat Aksakallı, Gürüz"e YÖK Başkanlığı"nın ardından bazı üniversitelere yapılan rektör atamalarıyla ilgili sorular yöneltildiğini belirterek, “Çok yeni deliller elde edilmediği sürece gözaltına alınmaz” dedi.
Aralarında İbrahim Şahin, eski Sivas Ülkü Ocakları Başkanı Oğuz Bulut, Şahin"in yeğeni Yaşar Oğuz Şahin, Biz Kaç Kişiyiz Platformu yöneticisi Hasan Ataman Yıldırım ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın"ın da bulunduğu 12 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Emekli Albay Hüseyin Vural Vural dışındaki 11 kişi tutuklandı.

Paşakapısı"ndan Metris"e
Eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin"in, “Ergenekon terör örgütünün üyesi olmak” ve 6136 sayılı "Ateşli Silahlar Yasası"na muhalefet suçlarından tutuklandığı öğrenildi.
Tutuklanan İbrahim Şahin, Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince Paşakapısı Cezaevi"ne götürüldü. Paşakapısı Cezaevi"nin kapısında araçtan indirilen İbrahim Şahin, yaklaşık 10 metre polislerle beraber yürüdü. Bu sırada İbrahim Şahin"in oğlu olduğunu söyleyen bir kişi polislere yaklaşarak, “Babam, elini öpeceğim” dedi.
Şahin, daha sonra jandarma tarafından cezaevine götürüldü. Ancak Şahin"in de aralarında bulunduğu 4 kişi, haklarındaki suçlamanın teröre ilişkin olması nedeniyle Paşakapısı"ndan Metris Cezaevi"ne gönderildi.

Küçük mahkemede
Prof. Dr. Yalçın Küçük, avukat Hüseyin Buzoğlu ile emekli Albay Levent Göktaş, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 3 şüphelinin sorgusu gazetemiz baskıya girdiği saatlerde devam ediyordu.

Küçük 20 saat konuştu
Yalçın Küçük"ün emniyetteki sorgusunun 20 saat sürdüğü öğrenildi. Küçük"e 1998"den önceki faaliyetlerinin sorulduğu belirtildi. 4 kez Türk vatandaşı olup olmadığı sorulan Küçük"ün, yazılarında Kürtleri övücü ifadeler kullandığı, Atatürk"e hakaret ettiği iddialarına da yanıt verdiği belirtildi. Küçük"ün Doğu Perinçek"le 1979"dan itibaren, İlhan Selçuk"la da 20 yıldır yüz yüze görüşmediğini söylediği kaydedildi. Tümgeneral Erdal Şenel"in de ifadesinin 14 saat sürdüğü öğrenildi.


MİLLİYET