Madendeki grizu patlamasında babasını kaybettiğinde, TTK"da mühendis olarak çalışan Rifat Dağdelen yıllar sonra kurumun genel müdürü oldu

1972 yılında meydana gelen maden kazasında babasını kaybetmesinden yıllar sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü olan Rifat Dağdelen, kurumda iş kazalarınının önlenmesine yönelik önemli projeler geliştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi"nden maden mühendisi olarak mezun olmasının ardından 1972"de Ereğli Kömür İşletmeleri Karadon Müdürlüğü"nde ocak mühendisi olarak göreve başlayan Dağdelen"in, birkaç ay sonra Çaydamar kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında hazırlık işleri şefi olan babası Şevki Dağdelen yaşamını yitirdi.

Projeler geliştirdi
Yaşadığı acıya rağmen işine devam eden Dağdelen, 1983"de Orta Anadolu Linyitleri Mengen İşletme Müdür Yardımcılığına 2003"te ise çok sayıda madencinin hayatını kaybettiği maden ocaklarının bulunduğu TTK"ya genel müdür olarak atandı. Dağdelen, maden ocaklarında göçüklerin önlenmesine yönelik mekanizmaların yanı sıra ocak yangınlarının önceden önlenmesi ile insan gücüne dayalı malzeme çekme işlerine son vermek amacıyla başyukarı malzeme çekme mekanizmalarıyla iş güvenliğini artırmayı amaçlayan ve çalışanlarda bel ağrılarını büyük oranda azaltması amaçlanan madenci bel kemeri geliştirilmesine öncülük etti. Alınan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleriyle de ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısında önemli oranlarda düşüşler yaşanmaya başlandı.

İş kazalarının birçok sektörde olduğuna dikkat çeken Rifat Dağdelen, “Madenlere giren kişi sürekli ölümü aklına getirmez, düşünmez. Allah iş kazası sonucu ölüm göstermesin. Biz iş kazaları olmaması için gerekli önlemlerimizi alıyoruz” diye konuştu.