Dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sürekli zamlanan petrol ürünleri, çiftçileri zor durumda bıraktı. Binlerce YTL vererek traktör satın alan çiftçi, mazota gelen zamlar yüzünden tarlaya traktör yerine eşekle gitmeye başladı.
Yozgat merkeze bağlı Lök köyünde yaşayan çiftçilerin çoğu traktör kullanmayı bıraktı. Bazıları traktörünü satışa çıkarırken, eşeğe yatırım yapmaya başladı. Önceki yıllarda 50 eşeğin bulunduğu köyde bu yıl sayı 100'ü geçti. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan rakamlar da eşek satışlarını doğruluyor. Yozgat'ta 2006 yılı sonunda 2 bin 500 olan eşek sayısı, 2007 sonunda 4 bin 410'a ulaştı. Lök köyünde yaşayan Cafer Delibaşı, mazot fiyatlarına sürekli zam yapılması nedeniyle traktörleri bağ ve bahçe işlerinde kullanamaz olduklarını anlatıyor. Köyde hemen hemen herkesin traktör yerine eşek kullanmaya başladığını söyleyen Delibaşı, "Geçen yıl yaklaşık 2 YTL olan mazot, bu yıl 3 YTL'ye çıktı. Mazot sürekli zamlandığı için 20 yıldır kullandığım traktörü bırakıp, eşek satın almak zorunda kaldım." diyor. Çiftçinin bir taraftan kuraklıkla boğuşurken diğer yandan gelen zamların altından kalkmaya çalıştığını ifade eden Delibaşı, "Eşeğe rağbet artınca bu kez de onun fiyatı yükseldi. İki yıl önce kimse eşek almıyordu. 2006'da 50 YTL olan eşek, bu yıl 100-350 YTL'ye arasında satılıyor." diye konuşuyor.

Aynı köyden Ahmet Sarıakaça da mazota gelen zamlardan dolayı artık her işe traktörle gidemediklerini belirtiyor. "Mazot alamadığımız için traktörümüzü çalıştıramıyoruz." diyen Sarıakaça, bağ ve bahçeye eşekle gidip gelmenin daha ucuza mal olduğunu vurguluyor. Sarıakaça, maliyetler artmasına rağmen devletin çiftçiye ürün, mazot ve gübre için dönüm başına verdiği 16 YTL destek parasını 7 YTL'ye düşürdüğüne de dikkat çekiyor.

Zaman