Dershaneden dönen Serap"ı belediye otobüsüne attıkları molotofla yakarak öldüren 4 sanığın dosyası “Taş Atan Çocuklar Yasası”na dayanarak çocuk mahkemesine gönderildi. 4 sanığın cezası 6 yıla kadar düşebilir

Küçükçekmece"de dershane dönüşü bindiği İETT otobüsüne yapılan molotof kokteylli saldırı sonrası yanarak can veren lise öğrencisi Serap Eser"in dün ölüm yıldönümüydü. Ailesi ve arkadaşları dün Serap"ın mezarı başında bir anma töreni düzenledi. Serap"ın ölüm yıldönümünde ailesi mezar başındayken garip bir tesadüf sonucu sanıklar da İstanbul 10"uncu Ağır Ceza Mahkemesi"nde hakim karşısına çıktı. Basın kapalı yapılan duruşmada yaşları 18"den küçük olan dört sanığın avukatı dosyalarının çocuk mahkemesine gönderilmesini istedi. Yaşları 18"den küçük olan R.S., M. D., Ö. K., Ö.B"nin “Taş atan çocuklar yasası” olarak bilinen yasa gereği çocuk mahkemesinde görülmesine karar verildi.

Cezaları çok düşecek

Bu karar Serap"ın ölümüne neden olan eylemi gerçekleştiren 4 sanığın cezalarının büyük ölçüde düşmesine neden olacak. Dosyaları çocuk mahkemelerine gönderilen sanıklar, taş atan çocuklar yasası nedeniyle terör örgütü üyesi olmak suçlamasından istenen 7-15 arasındaki yıllık ceza artırımından muaf tutulacak. Sanıklar “kasten adam öldürmek, patlayıcı madde atmak, mala zarar vermek, genel güvenliği tehlikeye sokmak” suçlarından yargılanacak. Bu suçların karşılığı kanuna göre ağırlaştırılmış müebbet. Ancak yaşları 18 yaşından küçük olduğu için 4 sanığa 18 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezası verilebilecek. Yine taş atan çocuklar yasası gereği sanıklar dava sonucu mahkum olsalar da cezalarında 2/3 veya 1/2 oranında indirim uygulanabilcek. Bu şekilde cezanın 6 yıla kadar düşmesi mümkün olacak. Sanıklar 6 yıl ceza aldıkları takdirde bu cezanın üçte ikisini çektikten sonra yani yaklaşık 4 yıllık bir mahkumiyetin ardından tahliye edilebilecek. En yüksek ceza ihtimalinde ise sanıklar en fazla 8 yıl ceza evinde kalacak.