AVRUPA"NIN önde gelen tecrübeli siyasetçileri tarafından oluşturulan ve Akil Adamlar olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu"nun Türkiye"nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkanları eleştiri bombardımanına tuttuğu raporunun ardından Fransa eski Başbakanı ve bu komisyonun üyesi olan Michel Rocard"dan da Türkiye"ye destek geldi. Fransa"da siyasetler nedeniyle Türkiye konusunda yanlış bilgi ve önyargı bulunduğunu belirtirten Rocard, “Bu aralar Fransa beni utandırıyor” dedi. Komisyon"un raporu gibi raporların kamuoyunun Türkiye algısını değiştireceğini ifade eden Rocard, “O zaman Sarkozy de hatasını anlar” diye konuştu. Rocard, TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Dr. Bahadır Kaleagası"nın “Avrupa"da Türkiye"nin daha akılcı anlaşılması için ne öneriyorsunuz?” sorusuna Rocard, “Bu aralar Fransa beni utandırıyor” karşılığını verdi. Fransa"nın, Türkiye konusunda siyasetçiler yüzünden yanlış bilgi ve önyargı birikimi olduğunu söyleyen Rocard “Ancak eğilimler artık olumsuz değil, bu tür akılcı raporlarlar kamuoyunun Türkiye algısını değiştireceği, o zaman Sarkozy de hatasını anlar” diye konuştu.

Michel Rocard, Türkiye ile “imtiyazlı ortaklık” taleplerine, “İmtiyazlı ortaklık zaten var, ortaklık anlaşmamız var” diyerek karşı çıkarken “Türkiye"nin üyelik müzakerelerini tıklamanın AB"nin gerçek çıkarlarıyla örtüşmediği” değerlendirmesini de yaptı. Rocard, Türkiye"nin son yıllardaki aktif dış politikasıyla bölgesindeki sorunlarda “kaçınılmaz barış yapıcı” haline geldiğini belirterek, “Komşularıyla tüm sorunlarını çözmek isteyen Türkiye"nin Suriye ve Irak"la büyük mesafe alırken Ermenistan"la da futbol diplomasisiyle hızlı bir sürece girerek ilişkileri normalleştirmeyi hedeflediğine” dikkat çekti.

Time: Türkiye"nin üyeliği için en az 10 yıl zamanı var

SAYGIN haber dergisi Time"ın dün piyasaya çıkan sayısında yer alan “Türkiye 50 yıldır Avrupa olmanın özlemini çekiyor” başlıklı yorum yazısında Türkiye"nin AB üyeliğinin en iyimser senaryolarla bile 10 yıldan önce gerçekleşmeyeceği belirtildi. Time, Bağımsız Türkiye Komisyonu"nun raporuna atıf yaparak, “Bu rapor isim vermese de Avrupa"da Türkiye"nin üyeliğine açık bir şekilde karşı çıkan Merkel ve Sarkozy"yi hedef alıyor. Türkiye"nin sabretmesi yeterli değil. Türkiye hakkında kamuoyunun görüşlerinin de değişmesi şart” yorumunu yaptı. Türkiye"de de AB"ye üyeliğe verilen desteğin yüzde 70"lerden yüzde 42"ye kadar gerilediğini de vurgulayan dergi, “Türkiye"nin üyeliği önündeki en büyük engel Avrupa kamuoyu. Avrupa halklarının sadece yüzde 31"i Türkiye"nin üyeliğine destek veriyor. Son Avrupa Parlamentosu seçimlerine de Türkiye oy için yumruk atılan bir kum torbasına çevrildi” ifadelerine yer verdi. / vatan