Mısır’da birçok parti ve sivil toplum örgütünün katılımıyla başkent Kahire’deki El Ezher Camisi’nde düzenlenen, "Aksa’yı Kurtarma ve Suriye Halkına Yardım" konulu konferansta konuşan Haniye, Müslüman ülkeler ile özgürleşen Arap halklarını yaklaşan kritik dönem için hazırlıklı olmaya çağırdı.

Haniye, camiyi dolduran yaklaşık 5 bin kişiye dönerek, "Yüzünüze baktığımda Mescid-i-Aksa’yı görüyorum, Kubbet-üs-Sahra’yı aydınlanmış olarak görüyorum" derken, özgürlük ve reform talepleri ile Esad rejimine karşı ayaklanan Suriye halkını da selamladı.

Sözleri sık sık "Kahrolsun Esad, Yaşasın İslam, Kudüs bizim canımız, Hizbullah ve İran’a hayır" sloganlarıyla kesilen Haniye, Filistin halkının Mescid-i-Aksa ve Kudüs için direnişe devam edeceği mesajını vererek, "Kudüs, zalim gaspçıların değil bizimdir ve bizim olarak kalacaktır. Biz, Kudüs Müslüman kalsın diye asırlardır kan döküyoruz" dedi.

Katılımcılara, "Merak etmeyin, Filistinli kardeşleriniz kararlı bir şekilde Kudüs ve Filistin’i özgürlüğüne kavuşturmak için direniş bayrağını elinde tutuyor" diye seslenen Haniye, Filistinlilerin, Mescid-i-Aksa’yı, "Siyonist İsrail’e karşı mescit avlusunda göğüsleriyle etten bir duvar örerek canları pahasına korduklarını" vurguladı.

Mısır’ın yeni yöneticilerine, ümmetin başına geçerek Filistin meselesinde başı çekmeleri çağrısında bulunan Haniye, Mısır’ın Filistin’le ilgili birçok kritik konuda gösterdiği çaba ve özverili çalışmalardan övgüyle bahsetti.

Haniye, "Yaşasın Mısır" diye devam ettiği konuşmasında, 25 Ocak devriminin takdirle karşılandığını söyledi.

Tarihe göndermelerde bulunan Haniye, Arap-İsrail savaşları, El Fetih ile Hamas arasında imzalanan anlaşmalar gibi konuların tamamında Mısır’ın rol sahibi olduğunu belirtti.

Haniye, 2006 seçimlerinden sonra üç koldan sıkıştırıldıklarını, bunların ekonomik ambargo, askeri operasyonlar ve siyaseten Hamas’ın yalnızlaştırılmak istenmesi olduğunu dile getirerek, "Ama biz yılmadık. Seçimleri kazanmamızı çekemeyenlerin tüm hevesleri kursaklarında kaldı. Filistin halkı bir kez daha direnişe olan güvenini gösterdi. Hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik" diye konuştu.

İsrail’i tanımaları için bu baskılara maruz kaldıklarına dikkati çeken İsmail Haniye, "Fakat biz enkazın altından başımızı kaldırarak ’Zulme hayır’ diye seslenmeye devam ettik" ifadesini kullandı.

"İsraili tanımayacağız"


El Ezher Camisi’ndeki binlerce kişinin tezahüratları altında konuşmasını sürdüren Gazze’deki Filistin hükümetinin başbakanı Haniye, İsrail’i tanımayacaklarını belirterek, "Bu sözleri üstüne basarak söylüyorum" dedi.

Haniye, direnmenin Filistinlileri yormayacağına işaret ederek, işgalcilerin, Filistin topraklarında kendilerini bekleyen bir geleceğin olmadığını bilmeleri gerektiğini vurguladı.

İsmail Haniye, caminin minberinden yaptığı konuşmasını, "Ey işgalciler, Filistin’i terk edin, günleriniz artık sayılı. Filistin halkının yeryüzüne dağılan sürülmüş çocukları Allah’ın izniyle çok yakında hasret duydukları topraklara geri dönecekler" diyerek tamamladı.

Konferanstan notlar

Konferansa katılanların çoğunluğunu Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın üyelerinin oluşturduğu gözlenirken, cami avlusuna dev Filistin bayrakları asıldı.

Haniye’nin yönetime karşı baş kaldıran Suriye halkını selamlaması sırasında dinleyiciler arasında bulunan yüzlerce Suriyeli muhalif, "Kahrolsun Esad, İran’a hayır" sloganları attı.

Muhaliflerin zaman zaman da "Suriye Arap, İranlı değil" diye bağırdıkları duyuldu.

Cami avlusunda Suriye için yardım toplayan genç aktivistler, uluslararası toplumun artık bu ülke konusunda somut bir adım atmasını istedi.