Kış boyu özlemini çektik, açıklanacak isimleri bekledik, eski fotoğraflara baktık, anıları yâd ettik... Festival mevsimi nihayet açıldı. Gençlerin gündeminde yurtiçi festivallerin yanı sıra yurtdışı festival turizmi de var. Turizmi olan her şeyin olduğu gibi bunun da bir rehberi var, buyursunlar...

Güney cephe önemlİ!

Konaklamalı bir festivalciyseniz, çadırınızı nereye kuracağınız çok önemli. Stratejik bir noktada; tuvaletlere çok da uzak olmayan ama kokuyu duyamayacağınız bir uzaklıkta olmalı. Ayrıca güney cepheye bakan bir çadır yeri edinin, ev alır gibi düşünün hani...

Uçsuz bucaksız tuvalet kuyruğu

Festival deyince akla ilk gelen, uzadıkça uzayan tuvalet kuyruğudur. Artık emekli maaşı kuyruğunun bile tarihe karıştığı şu günlerde festivallerdeki tuvalet kuyruğuna halen bir çare bulunmuş değil. Abartmayalım diyenleri, binlerce kişinin, sıcağın alnında sürekli sıvı tükettiği bir ortam için, küçük bir oran-orantı hesabına davet ediyorum. Zaten kısıtlı olan vaktinizi kuyrukta harcamamak için konser sonları gibi tuvaletin en yoğun kullanıldığı zamanlardan kaçının. Birkaç şarkıyı feda edin ve konser sürerken işinizi görmeye bakın. İnanın daha kârlı çıkacaksınız. Kendileri için ayrılan bölümde kuyruğun nispeten daha uzun olduğu kadınlar, tercihen bir erkek refakatçi eşliğinde erkekler tuvaletini de kullanabilir. Hijyen açısından nasıl olsa pek bir farkları olmayacaktır.

Beslenmeyi unutmayın!

Festival alanında yiyecek alternatifi genelde kısıtlıdır. O kısıtlı alternatifin önündeki kuyruk da
bir süre önce tuvaletin önünde gördüğünüzden daha az değildir. Bir heyecan dalgası eşliğinde festival için çanta hazırlarken ya da bir sahneden diğerine koştururken en insani ihtiyacınız olan beslenmeyi sakın unutmayın! Konaklamalı bir festivalciyseniz, çadırınızda mutlaka hazır sandviçleriniz ya da bir şeker düşmesi anında yiyeceğiniz meyveleriniz olmalı. Veganlar da çoğu festivalde kendilerine özel yiyecek uygulamasının bulunmadığını göz önünde bulundurmalı, önlem almalı.

Festival yanığına dikkat

Uzmanlar uyarıyor: Güneş kremi mutlaka kullanılmalı! Unutmayın ki uzun süreler güneş altında vakit geçirmek durumunda kalacaksınız. Üstelik büyük ihtimalle müziğe konsantre olduğunuz için yandığınızı akşam cayır cayır ateş atarken fark edeceksiniz. ‘Festival yanığı’ olmak istemiyorsanız güneş kreminizi kullanın! “Bana bir şey olmaz” demeyin, OK mi?

Su hayattır

Sıcaktan ve -eğer tüketiyorsanız- alkolden dolayı çok su kaybedeceksiniz. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin! Gerçi bol bol su içince de bol bol tuvalete gideceksiniz ama maalesef buna çare yok, insan doğası...

Çılgın dansçılara karşı önlem alın!

Kalabalık bir konser alanında, etrafınızdaki grup bir anda coşkulu bir şekilde dans etmeye başlayabilir. Kınayıcı bakışlar atmaya başlamadan önce onları anlamaya çalışın, sonuçta her yiğidin eğlenme tarzı farklıdır. Özellikle headbang, pogo gibi dans aktiviteleri, dansa dahil olmayanlar için hem eğlenceli olmuyor hem de tehlikeli olabiliyor. Elinizi yumruk yapıp etrafınızda bu şekilde dans eden insanlara doğru uzatırsanız kendinizi korumuş olursunuz. Tecrübe edildi, yüzde 100 çalışıyor.

Sahneler arası koşturmaca

Birden fazla sahneye sahip festivaller öncesi ufak bir program yapmak gerekiyor yoksa konser alanında elinizde büyük ihtimalle az sonra yelpaze yapacağınız ya da kaybedeceğiniz bir çizelge kâğıdıyla oradan oraya koştururken festivalden pek verim alamayabilirsiniz. Mutlaka dinlemek istediğiniz grupların sahne saatlerini önceden bilin, programınızı ona göre yapın. Yoksa üzülürsünüz.

Hayati kararlar almayın

Sürekli gülen, müzik dinlemekten, gerçek hayattan uzaklaşmış mutlu insanlardan oluşan bir müzik kasabasında sakın istifa etmek, Tibet’e gitmek ya da her şeyi bırakıp bir sahil kasabasına yerleşmek gibi kararlar vermeye kalkmayın. İnanın ne yeri ne de zamanı!

Eyvah şarj bitti!

Festivalde yaşadığınız her anı sosyal paylaşım sitelerinde duyurmak zorunda değilsiniz. Dur bir tweet atayım, Facebook’a fotoğraf yükleyeyim, aman da check-in yapayım derken bir bakmışsınız olaylar olmuş, şarkılar bitmiş, siz elinizde telefon kalakalmışsınız. Hatta telefonla uğraşmaktan şarjınız bitmiş -malum çağımızın hastalığı şarj bitmesi- arkadaşlarınızı kaybetmişsiniz, ormanda kaybolmuşsunuz, sizi kurt kapmış vs. Olamaz mı? Olabilir.

Moda ikonu gibi giyinmeyin

Biliyoruz işe giderken giyemediğiniz en kısa şortunuzu giyip üstüne de bikini üstü filan geçirmek istiyorsunuz. Tabii, en doğal hakkınız zaten. Ama unutmayın, bol cepli giysiler daha çok işinize yarayacaktır. Şehrin dışına kurulan festival alanlarının akşamları esintili ya da soğuk olabileceğini de mutlaka göz önünde bulundurun. Kuzey ülkelerinin müzik festivallerine konuk olacaksanız ve yağmur çamura gömülmek istemiyorsanız yanınızda yağmur çizmesi götürmek fena fikir olmaz. Oraya uyumak için gitmiyorsunuz evet, ama uyuyamamanız durumunda sağlığınız kötü etkileniyorsa kulak tıkacı götürmenizi öneririz zira alanda ses seviyesi yüksek oluyor.

El feneri iş görür

Küçük bir el feneri her türlü işinizi görür. Özellikle de akşam vakti karanlık tuvaletlerde bir facia yaşamak istemiyorsanız...

Arkadaş edinin!

Festivaller yeni arkadaşlar edinmek için harika yerlerdir. Arkadaş grubunuzla eğer birbirinizi kaybederseniz nerede buluşacağınızı kararlaştırmayı bırakın ve sosyalleşin! O telefonu da elinizden bırakır mısınız artık!

Fazla açılmayın

Festival sanki hiç bitmeyecek gibi eğlendiniz, para harcadınız ama bitti değil mi? Şimdi eve dönmek için biraz paraya ihtiyacınız olacak, umarım bunun için biraz nakit ayırmışsınızdır!

***********
EFES ONE LOVE FESTİVAL

Pulp, Selah Sue, Kimbra, Kaiser Chiefs, Damien Rice, Yuck, Replikas/ 14-15 Temmuz/ 14.00/ Santralistanbul

MONO FESTIVAL

Gogol Bordello, Metric, Battles, The Horros, Oh land, Rashit, Com Truise, Night Slugs, Jack Sparrow, Ruckspin 30 Haziran Cumartesi/ 17.00/ Solar Beach

TUBORG GOLDFEST

Guns’N’Roses, Evanescence, Within Temptation, Godsmack, Lacuna Coil, In Flames, Apocalyptica, Heaven Shall Burn, Şebnem Ferah, Pentagram, Ugly Kid Joe, Skindred, Sweet Savage/ 4-6-7 Temmuz/ 12.00/ Parkorman

ELECTRONICA FEST

Markus Schulz, Hercules & Love Affair, WhoMadeWho, Crookers,
The Revenge, Kasper Bjorke, Kaiserdisco, The Discotexas Band,
Johnwaynes & Stee Downes/ 23 Haziran Cumartesi/ 14.00/ Parkorman

Elif Ekinci / Radikal