Kararın Arka Planı ve Detaylar
- FED, enflasyonun hâlâ hedef olan %2 seviyesinin üzerinde seyrettiğini ve ekonomik büyümenin "sağlam" devam ettiğini belirterek bu kararı gerekçelendirdi.
- Karar oybirliğiyle alınmadı; 10-2 oyla kabul edildi. İki üye (Christopher Waller ve Stephen Miran) 25 baz puanlık indirim lehine oy kullandı (dissent).
- FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısında (TSİ 22:30 civarı başladı), enflasyonun "yüksek seviyede" kaldığını, işgücü piyasasının dengelendiğini ve gelecek adımların verilere bağlı olacağını vurguladığı belirtildi. Powell, siyasi baskılara (özellikle Trump'ın düşük faiz taleplerine) rağmen bağımsızlığa vurgu yaptı.
- 2025'te başlayan gevşeme döngüsü (toplam 75 baz puan indirim) sonrası, FED artık daha temkinli bir tutum sergiliyor. Piyasalar, 2026'da 1-2 indirim (muhtemelen Haziran ve Aralık) bekliyor, ancak şu an için "sabır" mesajı ön planda.
Piyasalara Etkisi
- Karar sonrası ABD borsaları (S&P 500, Nasdaq) sınırlı dalgalanma gösterdi; genel olarak yatay seyretti.
- Dolar endeksi hafif güçlendi, altın fiyatları ise baskı altında kaldı (faiz indirimi beklentisi azalınca).
- Türkiye'de dolar/TL ve borsa (BIST 100) üzerinde kısa vadeli olumlu etki sınırlı kaldı; küresel risk iştahı stabil.
Bu, 2026'nın ilk FED toplantısıydı ve önümüzdeki aylarda enflasyon verileri (CPI, PCE), istihdam raporları (Non-Farm Payrolls) ile işgücü piyasası izlenecek. Eğer enflasyon düşüş eğilimi gösterirse indirimler yeniden başlayabilir; aksi takdirde faizler daha uzun süre yüksek kalabilir.




