Kültürlerarası Diyalog Yılının, bugün Brüksel'de resmen başlatıldığı etkinliklere ilişkin toplantı ve törenlere, ''büyükelçi'' seçilen 7 ünlü isimle birlikte katılan Fazıl Say'ın AB çevrelerinden ve basınından büyük ilgi ve destek gördüğü gözlemlendi.

AB Komisyonunun kültürden sorumlu üyesi Jan Figel, ''Farklılıklar içinde el ele'' sloganıyla başlatılan Kültürlerarası Diyalog Yılı çerçevesinde yaptığı konuşmada, kültürel farklılıklardan kaynaklanan iletişim sorunlarına değinerek, Fazıl Say gibi ''Avrupa sanat ve kültüründe iz bırakan'' isimlerin, AB projesine önemli katkıları olacağını söyledi.

AB'nin ''Kültür Büyükelçisi'' sıfatı verdiği diğer ünlüler arasında Brezilyalı yazar Paulo Coelho, Slovak Orkestra Şefi Jack Martin Handler, Eurovizyon şarkı yarışmasını kazanan Sırp Marija Serifovic gibi isimler bulunuyor.

Fazıl Say, kendisine verilen sıfatın öneminin ve getirdiği sorumlulukların bilincinde olduğunu belirtirken, ''Türkiye'nin ulusal kültür ve değerlerinin küresel alanda daha iyi tanıtılması ve anlatılması'' amacında olacağını söyledi. Say, AB'ye katılım yolundaki Türkiye'nin, kültürü ve tüm özellikleriyle tanıtımında iletişim ve diyaloğun önemine işaret etti. Kültürel farklılıkların AB'ye getirdiği zenginliklere de değinen Say, ''Birbirimizi daha iyi tanıyarak ve anlayarak, daha sağlıklı ortamlarda
birlikte yaşamak için çaba harcayacağız'' dedi. Kültür, müzik ve sanatın toplumları yakınlaştırdığına işaret eden Fazıl Say, Türkiye'nin kendisini daha iyi tanıtmak ve anlatmak ihtiyacında olduğunu, bu yöndeki çalışmalara, AB Kültür Büyükelçisi sıfatını da değerlendirerek, yoğun katkılarda bulunmayı hedeflediğini ifade etti.

Fazıl Say, Kültürlerarası Diyalog Yılı çerçevesinde, 2008 yılı boyunca AB tarafından düzenlenecek çeşitli proje ve etkinliklere katılım ve katkıda bulunacak.