Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, yeni eseri ''Hayyam Klarnet Konçertosu''nun dünya prömiyerini, bu yıl Türkiye'nin konuk ülke olduğu Schleswig-Holstein Müzik Festivali'nde yaptı.

Kiel kentindeki ''Schloss K 17'' konser salonunda düzenlenen etkinlikte, ''Hayyam Klarnet Konçertosu'' Işın Metin yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde klarnet sanatçısı Sabine Meyer tarafından seslendirildi. İzleyiciler eseri, uzun süre alkışladı.

Konserin ikinci bölümünde besteci Ulvi Cemal Erkin'in ''Köçekçe'' adlı eseri icra edildi.

Konseri, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Schleswig-Holstein eyaletinin Eğitim ve Kültür Bakanı Ekkehard Klug, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, festivalin Organize Komitesi Başkanı Rolf Beck ve Schleswig-Holstein Müzik Festivali Derneği Başkanı Eva Albers ve çok sayıda müziksever izledi.

-''BİR TÜRK KLARNET KONÇERTOSU, 10-15 DAKİKA ALKIŞLANDI''-

Fazıl Say, gazetecilere festivalle ilgili yaptığı açıklamada, Schleswig-Holstein eyaletinin Türkiye konulu bir festival düzenlemesinin herkes için güzel ve çok önemli bir adım olduğunu ifade ederek, ''Çünkü biliyorsunuz Almanya'da Türkleri sadece işçi sınıfı olarak, taksi şoförü olarak veya döner satıcıları olarak tanıyorlardı. Kendi gerçek kültürümüzü, çağdaş kültürümüzü, Batı müziğimizi, özgün müziğimizi Almanlara tam olarak tanıtma fırsatı olmamıştı. Bu Festival, 50-60 konserle büyük bir yelpaze sunuyor'' dedi.

Festivalin 50 yıldan bu yana birlikte yaşayan Türkler ve Almanların birbirlerini daha iyi tanımaları için önemli bir fırsat olduğunu da ifade eden Say, ''Bakın biraz önce bir Türk klarnet konçertosu, 10-15 dakika alkışlandı. Bunlar önemli adımlardır. Kiel kentine bu salonlara fazla gelemiyorduk. Şimdi geliyor ve bu salonlarda konserlerimizi veriyoruz. Bunlar önemli adımlardır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Konserden önce Büyükelçi Acet ve Bakan Klug, Kiel kentinde Daenische Strasse adlı caddede düzenlenen sokak festivalini gezdi ve buradaki bilgilendirme stantlarını ziyaret etti.

Schleswig-Holstein Müzik Festivali, 28 Ağustos'a kadar devam edecek.