Zübeyde YALÇIN Okan MÜDERRİSOĞLU ANKARA ANKARA - Sabah

Gül, Cumhuriyet Resepsiyonu'nda "Terörle mücadelede ABD yanımızda yer almalı bu lütuf değil, görevidir" dedi. Erdoğan da Kıbrıs harekatının parolası "Ayşe tatile çıktı cümlesine benzer bir ifade kullandı: Belki Fatma tatile çıkar..

ABD'nin yanımızda olması lütuf değil
Türbanını şapka gibi bağladı
'Emine hanım neden yok?' diye sordu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde verdiği ikinci resepsiyona, Irak'a yönelik olası sınır ötesi operasyon konusu damgasını vurdu. Gül, terörle mücadelede ABD'nin Türkiye'nin yanında yer almasını isterken "Bu lütuf değil, görevidir sorumluluğudur" dedi. Başbakan Erdoğan da sınır ötesi operasyon konusundaki kararlılığı Kıbrıs Harekatı'nın başlangıç parolası "Ayşe tatile çıktı"ya benzer bir ifadeyle ortaya koydu: Belki Fatma tatile çıkar. Gül resepsiyonda bir dizi soru karşısında şu mesajları verdi:

- ABD yönetimine: Türkiye sadece başkalarına bağlı hareket etmiyor. Amerika, terör örgütü PKK ile mücadelede bize lütfetmiyor, gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Biz de zaten gereğini yerine getiriyoruz, getireceğiz. Bu bölgede kalıcı olan Türkiye'dir, Iraklılardır. Bölgeye uzaktan gelenler eninde sonunda gidecektir...

- Iraklı Kürtlere: Irak'ın kuzeyine en çok yardım yapan ülke biziz. Iraklı Kürtler Türkiye'nin akrabalarıdır. Türkiye kimseyi hiçbir zaman hedef almadı. En zor durumlarda kapılarını açtı. Ne yazık ki terör örgütü bütün bu ilişkileri zehirliyor, esir alıyor.

- KDP lideri Barzani'ye: Barzani'nin ofisine iki yıl önce bir bayramda canlı bombayla intihar saldırısı yapıldığında oradaki yaralıları Türkiye tedavi etti. Sadece Türkmenleri getirip burada tedavi ettirmedik. Terör saldırısı nedeniyle yaralanan, orada tedavi edilemeyen, bizim vatandaşımız olmayan, Irak vatandaşı olan Kuzey Irak'taki Kürtleri de getirdik, burada tedavi ettirdik. Hatta Barzani'nin ofisindekileri buradan uçak gönderip getirttik."

BARZANİ YATAKLIK YAPIYOR
Başbakan Erdoğan da sınır ötesi operasyonda kararlı oldukları mesajını 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nın tarihi parolası "Ayşe tatile çıktı"ya benzer bir ifadeyle mesaj verdi. Erdoğan, "Belki Fatma tatile çıkar. Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanacağız. Bir düşünüp bir yapacağız, pir yapacağız. TSK'nın önünde bariyer oluşturmayız" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin kendisini muhatap almasını isteyen Barzani'ye sert çıktı ve "Türkiye olarak bizim muhatabımız Barzani olamaz. Bizim muhatabımız Irak'ın merkezi yönetimidir. Barzani'nin şunu çok açık net ortaya koyması lazım. Terör örgütüne o bölgede yataklık yapar durumdalar" dedi. Erdoğan, basında yer alan Barzani'yle röportajlara tepki göstererek "Ellerinden gelse İmralı'yı da konuşturacaklar" dedi.