Yönetmen Fatih Akın, Soul Kitchen ile En İyi Sinema Filmi Ödülü'ne layık görüldüğü Kuzey Almanya Film Ödülü galasında, sanatçı arkadaşlarıyla beraber, yürüttüğü kısıtlama politikası yüzünden yoğun eleştiri alan Hamburg Senatörü Reinhard Stuth'u yuhaladı.

Akın ödüle çok sevindiğini belirterek, “Ayrıca Altona Müzesi'ni ve kütüphaneleri kapatmak isteyen Kültür Bakanı'nı yuhalama imkanı bulduğum için sevinçliyim. Yuhalamaktan sesim kısıldı. Onun kapatmak istediği kütüphaneler olmasaydı ben bugün bulunduğum yerde olamazdım” dedi.

Almanya'nın Lübeck kentinde düzenlenen Kuzey Almanya Film Ödülü'nde Fatih Akın, Soul Kitchen ile 10 bin Euroluk “En İyi Sinema Filmi Ödülü”nü kazandı.

Galada aralarında Fatih Akın'ın da bulunduğu sanatçılar kültür alanında ciddi bir kısıtlama politikası yürüten Hamburg Eyalet Kültür Senatörü Reinhard Stuth'u yuhalayarak protesto etti.

Törende Kuzey Ülkeleri Film Günleri ödülleri de sahipleri buldu. Galanın düzenlediği Lübeck Tiyatrosu'nda Alman sinema ve televizyon dünyasının ünlü isimleri biraya geldi. Geçen yıl Adam Bousdoukos ile birlikte Soul Kitchen için En İyi Senaryo Ödülü'nü kazanan Fatih Akın, bu yıl da En İyi Sinema Filmi Ödülü'ne layık görüldü.

STRİEBECK'TEN SİYASETÇİLERE İNCE MESAJ

Fatih Akın'ın övgü konuşmacısı usta oyun Catrin Striebeck yaptı. Çok Akın'ın filmlerinde oynayan Striebeck, konuşmasında imalı olarak uyum tartışmalarına değinerek, “Son zamanlarda siyasetçiler çok fazla tek renklilikten konuşuyor. Filmcilerden çok renkliliği, farklılığın güzelliğini çok iyi öğrenebilirler” dedi.

“BENİM EN SEVDİĞİM FİLMİM”

Fatih Akın, ödülü almak için prodüktörü Klaus Maeck ile kürsüye çıktı. Akın, “Bu filmin anlamı beni için büyük. Çünkü beni bir krizden çıkardı. Bir arkadaşımı kaybetmiştim. Onun ölümü beni çok üzdü. Daha hafif bir film çekmek istedik. Soul Kitchen'i yaptık. Bu film bu nedenle kişisel olarak benim için çok önemliydi. Geçen yıl yine burada Soul Kitchen için Adam Bousdoukos ile birlikte En İyi Senaryo Ödülünü aldık. Bu yıl da En İyi Sinema Filmi Ödülünü. Ödülü veren Hamburg, yani memleketim ve Schleswig-Holstein olması ayrı bir güzellik. Tüm yaptığım filmler arasında en sevdiğim, benim filmim dediğim bir film olduğu ödülü olduğu için ayrı bir önemi var” dedi.

SENATÖR YUHALANDI

Jürinin Özel Emek Ödülünü'nü Jan Fedder ve Axel Milberg isimli oyunculara vermek için Hamburg Kültür Senatörü Reinhard Stuth ve Schleswig-Holstein Kültür Senatörü Klug sahneye çıkınca salondaki, aralarında Fatih Akın ve oyuncusu Phelina Roggan'ın da bulunduğu kalabalık bir sanatçı grubu senatör Stuth'u yuhaladı. Akın da, “Altona Müzesi kalacak” diye bağırdı. Hamburg'da kültürün değeri bilmediği ve ağır bir kısıtlama politikasına gittiği için aylardır sanatçıların tepkisi çeken Stuth, yuhalanma karşısında sahnede renkten renge girdi.

“HALK KÜTÜPHANELERİ OLMASAYDI, BEN OLMAZDIM”

Akın gala sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Stuth'u yuhalayarak protesto etme nedenini hakkında, “Kültür Senatörü Altona Müzesi kapatmak istedi, kütüphaneleri kapatmak istiyor. Ben Hamburg'daki halk kütüphanelerinde büyüdüm. Senatörün kapatmak istediği o kütüphaneler olmasaydı, ben bugün bulunduğum yerde olamazdım. Annem bana halk kütüphaneleri kartı aldı 1980li yılların ortalarında. O kartla ücretsiz kitaplar alıp okuyabiliyorduk. Şimdi bu imkanları kısıtlamak istiyorlar. Bu kabul edilemez. Kültür Senatörü kürsüye çıkarken yuhalamaktan sesim kesildi” dedi.

DİĞER ÖDÜLLER

Galada ayrıca En İyi Senaryo Ödülü'nü Niki Stein “Bis es nicht mehr geht”, EN İyi Belgesel Ödülü'nü “Zwiebelfische” ile Christian Bau – Artur Dieckhoff, En İyi Televizyon Filmi Ödülü'nü ise Bella Block, jürinin Özel Emek Ödülü'nü ise oyuncular Jan Fedder ve Axel Milberg kazandılar. Galada aynı zamanda Kuzey Ülkeleri Film Günleri Ödülleri de sahiplerini buldu.