Türkiye"nin en fazla ve en kaliteli incir üretiminin yapıldığı yer olan Aydın"da, bu yıl üreticiler sezona sorunlu girdi. Özellikle incir ağaçlarını istila eden farelerle baş edemeyen köylüler, her sabah ve akşam saatlerinde ellerinde kazma-kürek ve sopalarla fare avına çıkıyorlar. Nazilli İlçe Tarım Müdürlüğü, Nazilli Kaymakamlığı ve Aydın Valiliği"ne verdikleri dilekçelerine de cevap alamayan köylüler tepkilerini "kaval" çalarak gösterme yolunu seçtiler.
FARELER EVLERE DE DADANMAYA BAŞLADI
Karahallı, Bağcıllı, Derebaşı, Aksu ve Kızıldere köylerinde ucu bucağı görünmeyen bahçelerde binlerce incir, zeytin ve kestane ağaçlarının yanı sıra, değişik tarım ürünleri farelerden dolayı zarar görüyor. Özellikle 3 yıldan bu yana fare sorununa çözüm aradıklarını ifade eden Karahallı çiftçi Maksut Topçuoğlu, “Çözüm için gerekli kurumlara dilekçelerimizi verdik. Cevap gelmedi. Sesimizi kaval çalarak duyurma yolunu seçtik” dedi.
Dağ farelerinin 4 aydan bu yana bahçe ve arazilerden sonra köyde bulunan evlere de dadanmaya başladığına dikkat çeken Maksut Topçuoğlu, “Tarlalarımızda metrekareye en az 20 fare yuvası düşüyor. Bu manzaranın dehşet verici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Sadece Karahallı köyünde 250 hane bulunuyor. Köyde 750 kişi yaşıyor. Ailelerimiz korkudan yolda yürüyemez hale geldi. Bunun yanı sıra 20, 30 senelik incir ağaçlarımız yok olmak üzere. Yetkililere sesleniyoruz. Bizim sorunumuza kim çare olacak? Zararımızı kim ödeyecek?” diye konutu.
DEVLET SADECE 50 GRAM İLAÇ YARDIMI YAPIYOR
Tek geçim kaynaklarının incir ve zeytin olduğuna dikkat çeken Maksut Topçuoğlu, şunları söyledi: “Bahçelerimizde 1-2 ağaç yok. En az 100-150 ağacımız var. Bizlere devletimiz tarafından 50 gram ilaç veriliyor. Ancak, bu ilaç ancak 2-3 ağaca yetiyor ve etki süresi en fazla 1 hafta oluyor. Kendi cebimizden ilaç almayı denedik. Ancak baş edemedik”