2009 bütçesi TBMM Genel Kurulu"dna 324 oyla kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bütçe görüşmelerinin son oturumunda muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken, "Biz geldiğimiz zaman Hazine"de fareler bile acından ölüyordu" dedi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2002 yılından beri, "şeytan taşlamaktan, tavaf yapmaya vakit kalmadığını" belirterek, "Borç ödemekten canımız çıkıyor. Biz geldiğimiz zaman, Hazine"de fareler bile acından ölüyordu" dedi. TBMM Genel Kurulu"nda 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, 117 ret oyuna karşılık 324 oyla kabul edildi. TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmelerde Hükümet adına söz alan Çiçek, yaptıklarını anlatırken, iktidara geldikleri tarih olduğu için 2002"yi baz aldıklarını söyledi.

25"inciydi 17"ye çıktı

Çiçek, Türkiye"nin, 2002"de dünyanın en büyük 25"inci ekonomisi iken, bugün 17"nci büyük ekonomisi haline geldiğini belirterek, Türkiye"nin, 2002"de 67"nci sırada bulunduğu, kişi başına yurt içi hasıla sıralamasında 55"inci sıraya geldiğini söyledi.

Borç alınır, verilir

Uluslararası Para Fonu"yla (IMF) görüşmeler hakkında da bilgi veren Cemil Çiçek, "Devlet, menfaati gerekiyorsa borç da alır borç da verir" dedi. Türkiye"nin 1992-2002 yılları arasında, IMF"den 32 milyar dolar kaynak kullandığını, 10 milyar dolar da ödeme yaptığını ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: "Yani 58. Hükümete bırakılan rakam 22 milyar dolar. Ak Parti iktidarı devraldığında IMF"ye olan borç, 23,5 milyar dolardı. 2003-2008 döneminde, Türkiye, IMF"den 13 milyar 300 milyon dolar kaynak kullandı, 34 milyar 492 milyon dolar geriye ödeme yaptı. 2008 sonu itibariyle Türkiye"nin IMF"ye borcu 8.5 milyar dolardır."

"Hepimiz, "daha çok yatırım yapılsın, hizmet edilsin, emekliye, memura, işçiye daha çok verilsin" isteriz" diyen Cemil Çiçek, şunları dile getirdi: "Ama devletin imkan ve kabiliyetine de bakmak lazım. 2002"den bu tarafa, şeytan taşlamaktan, tavaf yapmaya vakit kalmıyor, borç ödemekten canımız çıkıyor. Biz geldiğimiz zaman, Hazine"de fareler bile acından ölüyordu. Bir gün borçlanmaya çıktık, ödememiz gereken borç miktarının 10"da biri kadar parayı zor bulduk. Borç ödeme gününe, bir kaç gün daha vardı. İkinci bir hazine ihalesinin de yapılması lazım. Eğer o zaman da Türkiye parayı bulamasaydı, iktidarımızın ilk günlerinde Türkiye, iflas bayrağını çoktan çekmiş olacaktı."

Erdoğan"dan teşekkür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009 bütçesinin kabulü sonrasında yaptığı teşekkür konuşmasında, Türkiye"nin, her geçen gün bir önceki güne göre daha ileri olacağını belirterek, "Görevi devraldığımız günden bugüne, nasıl daha ileri olduysa, bundan sonra da daha ileri olacak. Yeter ki dayanışmamız artsın, yeter ki dayanışma içerisinde birlikte bu yükü kucaklayalım, kaldıralım" dedi.

Bütçe, 3 milyar TL"lik IMF tırpanıyla 259.1 milyar TL

Uluslararası Para Fonu"yla (IMF) yeni stand-by için yapılan görüşmeler çerçevesinde toplam 3 milyar 61 milyon 932 bin TL"lik kesintiye gidilen 2009 bütçesinin büyüklüğü 259 milyar 157 milyon TL, bütçe gelirleri 248 milyar 759 milyon TL, bütçe açığı ise 10 milyar 397 milyon TL oldu.

2009 programında ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında, herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.

Silahlı Kuvvetler bütçesinin programlarındaki savunma amaçlı inşa ve tesisler ile stratejik planı içinde yer alan alım ve hizmetler, DPT vizesine bağlı tutulmayacak.

Hazine garanti limiti, 4 milyar dolar olacak. Bütçede, mal ve hizmet alımları ile yatırım ödeneklerinde yüzde 10-16.5 kesintiye gidilecek.

Eczanelerin katılım payı tahsiline ilişkin usulleri, Maliye Bakanlığı belirleyecek.

Kamuya, 2009"da, bu yıl çeşitli nedenlerle boşalan memur sayısının yüzde 25"ini geçmeyecek şekilde memur alınacak

Yeşil kart sahipleri, ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL katılım payı ödeyecek

Memura zam oranı değişmeyecek, Devlet memurları ve kamuda çalışan sözleşmelilerin maaşlarına 2009 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4.5 oranında zam yapılacak.

Hürriyet