Fenerbahçe, “futbol para ligi”ne giren ilk Türk kulübü oldu. Deloitte, küresel düzeyde futbol kulüplerinin gelirlerini incelediği geleneksel “futbol para ligi” araştırmasını yayınladı. “Futbol para ligi 2009” araştırmasının sonuçlarına göre, dünyanın en çok gelir elde eden futbol kulübü “Real Madrid” olurken, Türkiye'den ilk kez Fenerbahçe ilk 20 kulüp arasına girmeyi başardı. Fenerbahçe yıllık 111,3 milyon avro tutarındaki geliri ile 19. sırada yer aldı. Sıralamada birinciliği 366 milyon avro ile Real Madrid, ikinciliği 325 milyon avro ile Manchester United, üçüncülüğü 309 milyon avro ile Barcelona aldı. Fenerbahçe, Avrupa'nın “beş büyük” futbol ligi (İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Fransa) dışında yer alan bir ligden futbol para ligine giren ilk kulüp olarak, etkileyici bir başarı gösterdi. Fenerbahçe'nin naklen yayın hakları, maç günü gelirleri, sponsorluk anlaşmaları ve logolu ürün satışlarının yanısıra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde mücadele etmesi de gelirlerini artıran çok önemli bir faktör oldu.
KRİZ İNGİLİZLERİ KÖTÜ VURDU

Açıklamaya göre, sterlinin avroya karşı değer kaybetmesi genel olarak İngiliz kulüplerini olumsuz etkiledi. Sterlin, avro karşısında gücünü korumuş olsaydı bu yıl en zengin 20 futbol kulübü sıralamasına en az dokuz İngiliz kulübü girebilecekti ve Manchester United, gelirlerindeki artış ile Real Madrid'in önünde yani birinci sırada yer alacaktı. Bu yılki listeye 7 İngiliz kulübünün yanı sıra, 4 Alman, 4 İtalyan, 2 Fransız, 2 İspanyol ve bir Türk kulübü girmeyi başardı.


Toplam gelir 4 milyar avro

Bu yılki sıralamada Bayern Münih beş yıl aradan sonra 'Deloitte futbol para ligi'nde ilk beşe tekrar geri döndü. Dünyanın en zengin 20 futbol kulübü sıralamasında Fenerbahçe ile birlikte iki yeni takım daha yer alıyor. Stuttgart bu yıl listeye ilk kez girerken, Manchester City de 20. sıradan zenginler ligine girdi. 20 takımın oluşturduğu ligin toplam geliri ise bir önceki sezona göre 220 milyon avroluk bir artış (yüzde 6) ile 3,9 milyar avro olarak gerçekleşti.


Krize karşı dirençli sektör

Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven futbol sektörünün krize karşı hayli dirençli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Krizden sonra yeşil sahalardaki seyirci sayısında kayda değer bir düşme görülmüyor. Ayrıca başta İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere pekçok ligde kulüpler televizyon naklen yayınları konusunda uzun vadeli ve yüksek değerli anlaşmalar yaptılar. Dolayısıyla gelir kaynakları sağlam görünüyor. Ama bu durum kulüpleri hareketsizliğe itmemeli. Krizin gerçek bilançosu 2009-2010 sezonu sonunda belli olacak. Kulüpler gerek stadyumlarda, gerekse de ticari faaliyetlerinde daha fazla gelir elde edecek modeller geliştirmeliler.”