Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, korunmaya muhtaç olmayan küçüklerin evlat edinilmesi veya oluşmuş anne, baba ve küçük ilişkisinin bulunması, hısımlığın söz konusu olması durumlarında bu önceliği tanıyordu.

Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tüzükte Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 10 Eylül 2011 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulu'nca 10 Şubat 2012 tarihinde kararlaştırıldı.

Buna göre 25 Şubat 2009 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tüzüğün evlat edinme başvurularının incelenmesiyle ilgili 7. maddede değişikliğe gidildi. Korunmaya muhtaç olmayan küçüklerin evlat edinilmesi veya oluşmuş anne, baba ve küçük ilişkisinin bulunması, hısımlığın söz konusu olması ya da koruyucu ailenin bakmakta olduğu çocuğu evlat edinmeye ilişkin talebinin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunması durumlarında, evlat edinmek için Kuruma gerekli belgelerin sunulduğu tarih ve saat, sosyal inceleme ve küçüğün yerleştirilmesi sıralaması esas alınmayacak.

Danıştayca incelenmiş olan bu Tüzük yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Mevcut uygulamada, evlat edinme başvurularında öncelik verilen ve sıra beklemek zorunda kalmayan grupta, koruyucu aileler bulunmuyordu.