ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray"da geçirdiği yüz gününü ve Bush döneminde yapılanları değerlendirdi

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray"da geçirdiği 100 günün ardından gerçekleştirdiği üçüncü basın toplantısında soruları yanıtladı. Başkan Obama, George W. Bush döneminde, CIA"nın bilgi almak amacıyla kullanıldığı belirtilen başa su boca ederek, boğulma hissi verilmesi konusundaki bir soruya “Bu yöntem işkencedir” cevabını verdi. Bu anlayış çerçevesinde işkence yöntemlerine son verdiğini anlatan Obama, istihbaratın başka yollardan alınabileceğini dile getirdi. İstihbarat için belli değerlerin feda edilmemesini isteyen Obama, “Amerika"nın kim olduğu unutulmamalı” ifadesini kullandı.

Gerekçesi olmaz
ABD Başkanı Obama, “kısa yollara başvurursanız, ülkenizin karakterine zarar verirsiniz” diye konuştu. ABD Başkanı, daha önce her ne yasal gerekçe kullanılmış olursa olsun, başa su boca ederek boğulma hissi verilmesi yönteminin işkence olduğunu ve bu yöntemin kullanılmasının “bir hata” olduğunu söyledi.

Guantanamo için yardım edin
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, işkence üssü Guantanamo"nun kapatılması için müttefiklerinin fedakarlık yapmasını istedi. Almanya"nın başkenti Berlin"de Amerikan Akademisi"nde konuşan Holder, ülkesinin bu konuda üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu savundu. Holder, “Müttefiklerin en büyük güçlükleri birini göğüslemede yardımcı
olmak için bize katılacağını ümit ediyorum” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, istihbarat için belli değerlerin feda edilmemesi gerektiğini söyledi.

YeniÇağ