Evde Sağlık Hizmeti alan hastalardan biri olan Sevgi Yanar, ilköğretim 8. sınıfta öğrenim görmekte olan kızı ve yakınlarının yardımı ile yaşam savaşı veriyor. Hasta yatağı olmadığı için 24 saat boyunca oturmak zorunda kalan Yanar’ın idmanına Evde Sağlık Hizmeti birimi yetişti.
Hastanın kardeşi Sebahat Şimşir, “Ablam hastalığı nedeniyle yürüyemiyor, yatakta yatamıyor, yattığında boğuluyor, nefes alamıyor. Günün 24 saatini koltukta oturur pozisyonda geçiriyor. Hiçbir ihtiyacını kendi karşılayamıyor. Ablama kızı ve ben bakıyoruz. Hastane karyolasına ihtiyacımız olduğunu İl Sağlık Müdürümüze söyledik. Hemen ihtiyacımızı karşıladılar. Allah razı olsun idarecilerimizden ve hizmeti sunanlardan” dedi.
Yanar’a hastane karyolasını teslim eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Şenol Okur da, “Sağlık kurulu raporu ile hastalarımızın ihtiyacı olduğu belgelendirilmiş hasta karyolası, havalı yatak ve benzeri, tedaviye yardımcı olabilecek ve demirbaş niteliğindeki tıbbi cihazlar, imkânlar ölçüsünde evde sağlık hizmeti veren hastanelerimiz veya Müdürlüğümüz tarafından temin edilerek evde sağlık hizmeti süresince hasta veya yakını adına düzenlenen zimmet tutanağı karşılığında hastanın kullanımına verilmektedir. Demirbaş cihazlar, evde sağlık hizmetinin sonlandırılmasını takiben devir teslim tutanağı ile geri alınır. Hastaların kullanımına tahsis edilecek demirbaş niteliğindeki cihazların listesi Sağlık Bakanlığımız tarafından belirlenmektedir” diye konuştu.
Sevgi Yanar’a ihtiyacı olduğu sürece kullanması için hastane karyolası verdiklerini açıklayan Okur, şunları söyledi: “Elimizde mevcut olan cihaz ve malzemeleri hastalara veriyoruz. Hizmete başladığımız 2006 yılından beri hasta ve hasta yakınlarımız ihtiyacı kalmadığı takdirde veya kullanmadığı beslenme maması, hasta bezi, havalı yatak, tekerlekli sandalye, ev tipi aspiratör ve hatta ilaçlarını hastane birimlerimize ve müdürlüğümüze teslim etmektedir. Müdürlük olarak bağışlanan cihaz ve malzemeyi ihtiyacı olan hastaların kullanması için dağıtıyoruz, hizmet bitiminde geri alıyoruz. Bazı hasta yakınları tıbbi cihaz ve malzeme alarak sosyal güvencesi olmayan, maddi durumu düşkün olan hastaların kullanması için kurumlarımıza bağış yaptı. Bağış yapan hasta, hasta yakınları ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımız yapılacak olan benzeri tıbbi cihaz ve malzeme bağışları için Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon ve İletişim Merkezimizi 444 38 33 numaralı telefondan arayabilir. Ayrıca hiçbir yakını, kendisine bakacak kimsesi olmayan evde sağlık hizmeti alan hastalarımızın uygun bakılabilecekleri bir yere yerleştirilmesini sağlıyoruz. Evde sağlık hizmeti alan hastalar ihtiyacı olan tıbbi cihaz ve diğer bazı ihtiyaçlarının giderilmesi için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sosyal Güvenlik Kurumu, Yeşil Kart Birimleri, Belediyelere ve hatta sivil toplum kuruluşlarına başvurabilmektedir”
Okur, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir düzenleme ile sözü geçen kurum ve kuruluşlara evde sağlık hizmetleri hastalarının yapacakları girişim, yönlendirme, işbirliğinin koordinasyonunda hastanelerimiz bünyesinde çalışmakta olan Tıbbi Sosyal Hizmet Birimlerinin yardımcı olacağını sözlerine ekledi.