Esnaf ve sanatkar, gelirden katma değere, özel iletişimden, kaynak kullanım desteğine, imardan işyeri açmaya kadar çeşitli alanlarda 27 harç ve vergi ödüyor.
Türkiye'deki vergi gelirlerinin büyük bölümünü karşılayan esnaf ve sanatkarın, 27 ayrı vergi ve harç ödemesi yaptığı bildirerek, ''vergi sayısı ve yükü azaltılmalı, biriken vergi borçları da SSK ve Bağ-Kur prim borçları gibi yeniden yapılandırılarak esnaf rahatlatılmalı'' dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vergi sisteminin esnaf ve sanatkar açısından karmaşa yarattığını söyledi.

Palandöken, esnaf ve sanatkarın, gelirden katma değere, özel iletişimden, kaynak kullanım desteğine, imardan işyeri açmaya kadar çeşitli alanlarda 27 harç ve vergi uygulamasıyla karşılaştıklarını ifade etti.

Ödenmesi gereken vergi ve harçların sayısının çok fazla olduğunu belirten Palandöken, bazen hangisini ödeyeceklerini şaşırdıklarını bildirdi. ''Türkiye'de verginin vergisinin alındığını'' savunan Palandöken, ''Örneğin otomobilde yüzde 84'e varan ÖTV var. Bu yetmiyormuş gibi bir de bunun yüzde 18 KDV'si alınıyor. Vergi yükü toplamda aynı kalacak şekilde bir üründen ya ÖTV ya da KDV alınmalı'' dedi.

Palandöken, 1 milyon 900 bine yakın esnaf ve sanatkarın, Türkiye'nin vergi gelirinin önemli bölümünü karşıladığını, sektörel bazda da işçi istihdamına katkı sağladığını belirterek, içinde bulundukları olumsuz koşullara karşın mal ve hizmet üretip katma değer yaratarak, üyelerinin devletine vergisini ödediğini vurguladı.

-VERGİ SAYISI AZALTILMALI-

Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın, sırtındaki vergi sayısı ve yükünün azaltılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Damga vergisi mutlaka kaldırılmalı, bazı vergiler birleştirilmeli. Gelir ve KDV'nin dışında ödenen vergilerin gider yazılması sağlanmalı. Piyasadaki esnafın durumunu düzeltmek için gelir vergisinden ziyade dolaylı vergilerde mutlaka bir indirime gidilmeli.''

Palandöken, esnaf ve sanatkarın birikmiş vergi prim borcunun bulunduğunu ifade ederek, ''Biriken vergi borçlarının faizleri de SSK ve Bağ-Kur prim borçları gibi yeniden yapılandırılarak esnaf rahatlatılmalı'' diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarın, ödediği 27 ayrı vergi ve harç şöyle:

-Gelir Vergisi

-Geçici Vergi

-Katma Değer Vergisi

-Özel Tüketim Vergisi

-Damga Vergisi

-Motorlu Taşıtlar Vergisi

-Özel İletişim Vergisi

-Emlak Vergisi

-Çevre Temizlik Vergisi

-İlan ve Reklam Vergisi

-Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi

-Şans Oyunları Vergisi

-Kaynak Kullanım Destekleme Fonu

-İşgal Harcı

-Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı

-Kaynak Suları Harcı

-Hayvan Kesimi ve Muayene Denetleme Harcı

-Tellallık Harcı

-Ölçü ve Tartı Aletleri Denetleme Harcı

-Bina İnşaat Harcı

-Kayıt ve Suret Harcı

-İmarla İlgili Harç

-İş yeri Açma İzin Harcı

-Muayene Ruhsat ve Rapor Harcı

-Sağlık Vergisi Harcı

-Yol harcamalarına katılma payı

-Kanalizasyon harcamalarına katılma payı