Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik (AYESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Akşit, önümüzdeki günlerde Ankara"da yapılacak olan “Esnaf Şurası"nın” hazırlıklarının devam ettiğini ifade etti. Devam eden hazırlıklar çerçevesinde il genelindeki oda başkanları ve esnaflar ile bir araya geldiklerini hatırlatan Akşit, bir rapor haline getirecekleri çalışmalarını kurultaya katılacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a ileteceklerini belirtti.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken"in Başbakan Erdoğan"la yaptığı görüşmede kararlaştırılan “Esnaf Şurası” çalışmalarının yaklaşık 3 aydır devam ettiğini açıklayan AYESOB Başkanı Hulusi Akşit, bu toplantıda esnafların sorunları, talepleri ve istediklerini hükümet yetkililerine iletme fırsatı bulacaklarını söyledi. Bugün gelinen noktada ülke esnafının çeşitli sıkıntılar içerisinde bulunduğuna dikkat çeken Akşit; kendi sorunlarıyla birlikte çiftçinin, köylünün ve çalışan kesiminde sorunlarının çözülmemesi halinde esnafın aç kalacağını iddia etti. Halen esnaf odaları ile ticaret odaları arasında yaşanan sicil kaydı sıkıntıların giderilemediğine işaret eden Akşit, “Ya bu işlemlerini tamamen kaldırsınlar ya da ticaret odalarını önlesinler. Ticaret odası üyelerinden 60-70 YTL sicil ücreti istenirken, esnaftan 300 YTL isteniyor. Bir esnafın yıllık aidatı 61 YTL"dir. Biz bunun dışında esnafımızdan bir kuruş para almıyoruz. İki taksitte ödenen bu parayı esnafımızın bankaya yatırması gerekiyor. Ama biz onlara kolaylık olsun diye, onlardan aldığımız paraları onların adına bankaya yatırma işlemini üstleniyoruz. Hala ülkedeki mesleki eğitimin için bulunduğu sorunlar çözülemedi. Üniversiteyi bitirmiş işsizlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü iş yok. Bu nedenle eğitim sistemini piyasa ihtiyaçlarına göre ayarlamalıyız. 8 yıllık eğitim nedeniyle esnaf ve sanayicimiz çırak sıkıntısı yaşıyor. Üniversiteyi bitiren kişi iş yerine geldiğinde okuduğu ile işyerindeki uygulamanın çok farklı olduğunu görüyor. İşsizliğin önlenmesi için okullarda öğrencilerin piyasa ihtiyaçlarına göre yetiştirilmesini ve meslek okullarına giden öğrenci sayısını artırmasını sağlamalıyız” dedi.
Bir çok yerleşim alanında esnafın katkılarıyla sorunların aşıldığına değinen Akşit, Aydın"ın pek çok yerinde esnafın yardımıyla güvenlik kamerası sistemlerinin kurulduğundan söz etti. Vakıf aracılığıyla il genelinde 350 öğrencinin eğitim masraflarını üstlendiklerinin altını çizen Akşit, geçtiğimiz yıl içerisinde 136 bin YTL değerinde eğitim yardımı yaptıkları bilgisini verdi. Bu ve buna benzer bir çok sosyal faaliyetleri ve insanların ihtiyaçlarını karşılanmasını sağlaması bakımından esnafların ayakta kalması gerektiğini savunan Akşit, “Toplumun çeşitli kesimlerine olduğu kadar esnaflarımız içinde çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Son olarak odalarımız arasında telefon masraflarının azaltılması için bir telefon şirketiyle anlaşma yaptık. Biz esnafımızın yaşadığı sıkıntıların en aza indirilmesi için mücadele ediyoruz. Devam eden esnaf şurası çalışmaları kapsamında da esnafımızla bir araya gelerek sorunları yerinde tespit ediyoruz. Daha sonra dosya haline getireceğimiz bu raporları Başbakan Erdoğan"a sunacağız. Bu sorunların en kısa süre içerisinde çözümlenmesi için konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.