Tetkikleri temiz çıkan Taner, "Bana ne oluyor" derken, kendini ameliyat masasında buldu. Tamer, son ana kadar hiç belirti vermeyen böbrek yetmezliğiyle yüz yüze geldiğinde kurtarıcısı 21 yıllık hayat arkadaşı Serap Taner (41) oldu.

Eşinden alınan bir böbreğin nakledilmesiyle ikinci yaşamına başlayan Taner, "Sağlık sektörünün içindeyim ama böbreklerime baktırmak hiç aklıma gelmemişti. Ben bu acı gerçeği yaşadım, yaşamak istemeyen böbreklerini unutmasın." dedi. Noyan Taner, bu yılın başından itibaren zayıflama, kusma, mide bulantısı gibi şikayetler, yüzünün renginin kara sarıya dönüşmesi gibi belirtilerle karşı karşıya kaldığında, bunları önce çok çalışmasına bağladı. Enfeksiyondan şüphelendi, 45 yaşına geldiği için de kalp, akciğer ve karaciğerlerini kontrol ettirdi. Doktorların bu konudaki uyarını dikkate alan Taner, tetkikler temiz çıkınca rahat nefes aldı. Her zaman olduğu gibi doktor çevresinde çalışmalarını sürdürdü.

DAHİLİYE UZMANINA RENGİNİN NİYE KARARIP SARARDIĞINI SORDU

Ulusal Diyabet Kongresi'nde bir dahiliye uzmanı arkadaşına, herkesin kendisine renginin kararıp sarardığını söylediğini belirtip ne olabileceğini sordu. Dahiliye uzmanı kendisinden bazı tetkikler yaptırmasını istedi. Taner, peçeteye yazdığı tetkik listesini cebine koyup, unuttu. Aynı takım elbisesini giydiği gün cebindeki peçeteyi bulan Taner, iş için bulunduğu bir devlet hastanesinde hemen gidip tetkik yaptırdı. Kanda bakılan kreatin, üre değerleri oldukça bozuk çıkan Taner, ardından yapılan yeni tetkiklerle 'Kronik böbrek yetmezliği' hastası olduğunu öğrendi. Süreç hızlı gelişti, bir süre diyalize bağlanan Taner, böbrek nakli kararı alınması üzerine İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Eşi Serap Taner'in uygun verici çıkması üzerine Taner, ameliyat masasına yattı. Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Serkan Yıldız'dan oluşan nakil ekibi, Noyan Taner'e eşinden alınan bir böbreği nakletti. Hayat arkadaşının fedakarlığıyla Noyan Taner yeni böbreğiyle sağlığına kavuştu.

'BÖBREK YETMEZLİĞİ MEĞER SİNSİYMİŞ'

Yaşadıklarından herkesin ders almasını isteyen Taner, "Böbrek yetmezliği sinsiymiş, son ana kadar hiç belirti vermedi. Meğer benim böbreklerimdeki yetmezliğin başlangıcı 8-9 yıl önceye dayanıyormuş. Arkasından da diyaliz süreci başladı, eşim gözünü kırpmadan beni makineli yaşamdan kurtardı. Ama zor bir süreç geçirdim. En önemli organlarıma baktırmıştım ama böbreklerim aklımın ucundan bile geçmemişti. Eğer o tetkikleri yaptırmasaydım hastaneye ambulansla getirilecek duruma düşecektim. Ben kadavradan bağış beklemeden eşim sayesinde nakil oldum. Ama öyle bir süreçti ki bilinmezlikler, endişeler, kendiniz ve aileniz için korkular doluydu. Şimdi bu süreci atlattım, çok iyiyim. Benim önerim sağlık ocaklarında bile yapılabilen üre, kreatin tetkiklerini ihmal etmemek. Aman böbreklerini unutmayın diyorum. Hayat arkadaşım bana hayat verdi, kendisine çok teşekkür ediyorum." dedi. Fedakar eş Serap Noyan da, Böbrek sağlığı çok önemli. Eşime hayat aşısı olabildiğim için çok mutluyum, ona canım canım feda olsun." dedi.