Aralarında savunma ve içişleri bakanının da yer aldığı üst düzey yöneticilerin öldürülmesinin ardından Esed'in büyük bir katliama hazırlandığı öne sürüldü.

Muhalif kaynaklar, önceki geceden itibaren Şam'da Hava Kuvvetleri Karargâhı'nda bulunan 600 orta menzilli kimyasal füzenin hangarlardan çıkarılarak birliklere gönderilmeye başlandığını iddia etti. Rejime bağlı birliklerde görev yapan askerlere de gaz maskesi dağıtıldığı belirtildi. Muhalifler, füzelerin komşu ülkelere karşı da kullanılabileceğini, dünyanın bu duruma acilen müdahale etmesi gerektiğini söylüyor.

Suriye'deki muhalefet hareketlerinin başlamasından bu yana en kanlı günlerini yaşayan ülkede önceki günden bu yana meydana gelen şiddet olaylarında yaklaşık 370 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Şam'ın çeşitli bölgelerinde Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı nizami ordu ile muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Şam'da Esed'in üst düzey yöneticilerinin hayatını kaybettiği saldırılar, rejimin de muhaliflere yönelik şiddeti artırmasına neden oldu. Millî Güvenlik Kurulu'nun toplantıda olduğu sırada meydana gelen patlamada, Savunma Bakanı Davud Raciha, Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Esed'in eniştesi Asıf Şevket ve Esed'in özel temsilcisi Hasan Türkmani ölmüştü. Bu olayın ardından, Şiilerin çoğunlukta olduğu Seyyide Zeyneb bölgesinde bir muhalifin cenaze törenine katılan kalabalığa helikopterlerden açılan ateş sonucu en az 100 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, cenaze törenindeki saldırı dışında önceki gün Suriye ordusunun muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda Şam ve kırsalında 106, Dera'da 18, Halep'te 19, İdlib'de 16, Humus'ta 18 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Deyre'z Zor, Hama ve Süveyda illerinden de kayıp haberleri geldi. Örgüt, dün de çoğunluğu Şam'ın banliyölerinde olmak üzere çeşitli şehirlerde 71 kişinin öldüğünü bildirdi.

NUSAYRİ KÖYLERE SİLAH DAĞITILIYOR

Beşşar Esed'e bağlı askerlerin Nusayri kasabalarda ve köylerde sivilleri silahlandırmaya başladığı iddia edildi. Muhalif kaynaklar, Esed rejiminin sonunun çok yakın olduğunu, rejimin asıl amacının Sünni, Hıristiyan ve Nusayriler arasında tam bir iç savaş çıkarmak olduğunu söylüyor. Öte yandan muhaliflerin, Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib'de şehir merkezinde kontrolü ele geçirdiği bildirilirken, Türkiye sınırındaki Babel-Hava Sınır Kapısı'nın muhaliflerin eline geçtiği iddia edildi. Ayrıca, muhalifler, Irak sınırındaki Ebu Kemal Sınır Kapısı'nı da ele geçirdiklerini duyurdu.