16-22 Kasım Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Mehmet Özdemir, “Nüfusu 7 milyara yaklaşan dünyamızda; ısı yükseliyor, buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, afetler sıklaşıyor, nehirler kuruyor, taban suyu seviyeleri düşüyor, su kirliliği yayılıyor, karbon emisyonları artıyor, balık yatakları çöküyor, ormanlar azalıyor, meralar tahrip oluyor, erozyon şiddetleniyor, canlı türleri sayısı azalıyor, göller kuruyor, nüfus artıyor, açlık yayılıyor, çevresel mülteciler artıyor, petrol rezervleri azalıyor, silahlanma hızlanıyor, suni gübre ve ilaç kullanımı artıyor, iç savaşlar kronikleşiyor, sağlık sorunları artıyor, gelişmekte olan ülkelerin dış borçları kapanmıyor, göçler artıyor, terörizmle mücadeleye daha çok kaynak ayrılıyor, kentler otomobillerin esiri oluyor, tarım alanları yanlış kullanılıyor, gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelerin sayısı artıyor, zengin yoksul arasındaki fark artıyor, kirlilik yaygınlaşıyor, ekili alanlar azalıyor, orman ürünleri ve alanları üzerindeki baskılar artıyor” dedi.

Okuma, yazma ve hesap bilmemenin terörizmden daha tehditkar hale geldiğine işaret eden Özdemir, “Yoğun nüfus baskısı ve doğurduğu ihtiyaçlar, bütçeleri ve doğal kaynakları zorluyor. Hatalı tarım teknikleri, arazinin yeteneği dışında kullanılması, zamansız ve düzensiz otlatmalar, yasal boşluklar, sosyal ve ekonomik sorunlar bitki örtüsünün tahribine, erozyonun şiddetlenmesine, üst tabaka toprağının hızla kaybına sebep olmaktadır” diye konuştu.

Toprağın üretilmeyen bir kaynak olduğuna işaret eden Özdemir, şunları söyledi: “Toprak yaşamın aynasıdır. Türlü ihtiyaçlarımız ondan var olur. Onun yokluğu tüm canlının yokluğu demektir. 1 bir santimetre verimli toprağın oluşması için ortalama 500 yıl, tarım yapılması için gerekli 40 santimetre toprağın oluşması için 20 bin yıla ihtiyaç vardır. Dünyamızın toprak kaynakları sınırsız, ülkemizin toprak potansiyeli sanıldığı kadar zengin değildir. Türkiye"nin tarım topraklarının Sadece yüzde 15 "i verimlidir. O halde; topraklarımızın korunması, sürdürülebilir kullanılması gerekir. Toprak kaybetmek hayat kaybetmektir. Ülkemiz her yıl 500 milyon tonu verimli tarım toprakları olmak üzere 1 milyar 400 milyon bir milyar dört yüz milyon ton toprağını erozyona, sele, yele, ele veriyor”/iha