“Soykırım unutuldu: Türkiye ile antlaşma Ermenileri dehşete düşürdü” başlığını kullanan Fisk, “Yeni bir ticari anlaşma, 1.5 milyon insarın ölümünü örtecek” iddiasında da bulundu.

Robert Fisk “Soykırım unutuldu: Türkiye ile antlaşma Ermenileri dehşete düşürdü” başlıklı yorumunda spotunda da “Yeni bir ticari anlaşma, 1.5 milyon insarın ölümünü örtecek” ifadesini kullandı.

1915 yılındaki tehcir için “1.5 milyon kadar Ermeninin hayatını kaybettiği bir soykırım ölüm yürüyüşü” nitelemesini yapan Fisk, “Yüzyılın ilk soykırımı olan bu kitle etnik temizliğe ilişkin her yıl yeni kanıtlar ortaya çıkıyor” savını da öne sürdükten sonra şunları yazdı:
“Buna rağmen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, hayatta kalan Ermenilerin torunlarını dehşete düşürerek Cumartesi günü Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurmak amacıyla yeni ticari tavizleri ve petrol çıkarları içeren bir protokol üzerinde anlaşmayı planlıyor. Ve bunu yurt dışındaki Ermenilere verilen en önemli söz olan, Türkiye"den 1915"te soykırım yaptığını kabul etmesini talep etmeden yapmaya niyetli.”

-"ERMENİ MİLİSLERİ KARABAĞ'DA KÜÇÜK BİR ETNİK TEMİZLİĞİNİ YAPTI"-

Robert Fisk, diasporadaki sert tepkilerine de dikkat çektiği yazısında Türkiye"nin Karabağ konusunda da olası bir anlaşmadan söz ettiğini belirtirken Karabağ"ı tarihsel olarak Ermenistan"ın bir parçası olarak değerlendirmekle birlikte Ermeni milislerinin yaklaşık 20 yıl önce Karabağ"a el koyarken “küçük bir etnik temizliği” yaptıklarını da yazdı.

-ABD VE İNGİLTERE'YE ELEŞTİRİLER-

Ancak diasporayı asıl kızdıran Erivan hükümetinin, Türkiye"nin “soykırım”ı kabul etmesini müzakerelerin bir koşulu haline getirmeyi reddetmesi olduğunu kaydeden Fisk, “Her zaman bir ihanetin olacağına benziyordu. Barack Obama, Amerikan seçmenlerine seçim kazanması halinde soykırımı tanıyacağına söz veren ve seçildikten sonra sözcüğü kullanmayı bile reddederek onlara ihanet eden üçüncü ABD Başkanı oldu” yorumunu da yaptı.

“Soykırım” sözcüğünü de kullanmayan İngiliz hükümetini de eleştiren Fisk, yazısına son verirken “Cumartesi günü İsviçre"de dışişleri bakanları, protokollerini imzalamak üzere masaya oturacaklarında kalemlerinden o kanın akmamasını umutmalıdır” gibi ağır bir ifade de kullandı./vatan