Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün erken seçim önerisinde bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün bir araya geldi. Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Erdoğan, seçimleri 24 Haziran 2018 günü yapmaya karar verdiklerini açıkladı. Erdoğan, erken seçim kararının gerekçesini, belirsizliğin ortadan kaldırılması Suriye ve Irak'taki gelişmeler, makroekonomi ve büyük yatırımlara yönelik kararlar ile hükümet işleyişindeki olası aksaklıkların önlenmesi olarak açıkladı.

Terör örgütünün darbe girişiminin ardından gündeme getirdikleri yönetim sistemi değişikliğinin Devlet Bahçeli'nin desteğiyle hayata geçirildiğini hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili hükümleri yapılacak ilk seçimlerden sonra yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla Türkiye hala 16 Nisan'dan sonra artık eski diye ifade edebileceğimiz sistemle yönetilmektedir. Cumhurbaşkanı ve hükümetin uyumlu çalışması sayesinde ciddi bir sorun yaşanmıyor gibi görünse de eski sistemin hastalıkları attığımız her adımda karşımıza çıkabiliyor. Buna rağmen bizim tercihimiz hep milletimize verdiğimiz taahhüde uygun şekilde 2019 Kasım'ındaki seçimlere kadar dişimizi sıkmaktan yana olmuştur. Ancak gerek Suriye'de yürüttüğümüz sınır ötesi operasyonlar, gerek Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, Türkiye'nin bir an önce belirsizlikleri aşmasını zorunlu hale getirmiştir. Ülkemizin geleceğine yönelik kararların daha güçlü alınabilmesi ve uygulanabilmesi için yeni yönetim sistemine geçiş giderek aciliyet kesbetmeye başlamıştır. Sayın Bahçeli'nin dün yaptığı çağrıyı, bu gerçekleri de göz önünde bulundurarak yetkili kurullarımızda enine boyuna müzakere ettik. Sonuçta, ülkemizin karşı karşı bulunduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşmamız gerektiği konusunda arkadaşlarımızla görüş birliğine vardık."

İttifak vurgusu

"Çok önemli kararlar vermemiz gereken bir dönemde seçim konusunu ülkemizin gündeminden bir an önce çıkarmamız şarttır” diyen Erdoğan seçim tarihini açıkladığı bölümde de MHP ile ittifakın altını çizerek, “Önümüzdeki seçimlere, ittifak içinde girme konusunda mutabık bulunduğumuz Sayın Bahçeli ile yaptığımız istişareler çerçevesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik. AK Parti ve MHP Meclis Grupları olarak konuyla ilgili yasal süreci hemen başlatıyoruz" dedi.

Yıldırım: Kararı YSK verecek

Başbakan Binali Yıldırım, seçimlerin 24 Haziran'da yapılmasına ilişkin yasa teklifini bizzat kendisi TBMM'ye götürdü. Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hangi partilerin seçime girip girmeyeceğine YSK'nın karar vereceğini söyledi. Yıldırım, neden 24 Haziran tarihinin tercih edildiği sorusuna ise “Madem vaktinden önce yapılma ihtiyacı doğdu, kamuoyunu uzun süre bu işle meşgul etmeye gerek yok” karşılığını verdi.

YSK: Hangi partinin seçime katılabileceğini inceleyeceğiz

"Seçim takvimi hazırlıkları başladı, 1-2 gün içinde tamamlayıp süreci işleteceğiz" diyen YSK Başkanı Sadi Güven ise "Partilerin kayıtlarıyla ilgili dosyanın incelenmesi sonucu, seçime katılıp katılamayacakları belirlenecek" şeklinde konuştu.

Meral Akşener adaylığını açıkladı

İYi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Cumhurbaşkanı adayıyım. 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olacağım” dedi. Akşener, şunları söyledi: “Birincisi; İYİ Parti seçime girecek. Bu konuda herkesi ayağını denk almaya davet ediyorum. İkincisi; İYİ Parti seçime yönelik en hazırlıklı partidir. 1 Nisan'da yaptığımız birinci olağanüstü kurultayımızda ortaya çıkan tablo, iktidar partisinin en büyük alternatifinin İYİ Parti olduğunu ortaya çıkardı ve abiler korktu. Ben bu abilerin korktuğunu biliyordum da bu kadar korktuklarını gerçekten düşünmemiştim. Biz seçimlere hazırız. Korkunun ecele faydası yok.”

Çoğunluk sağlanamazsa ikinci tur yapılacak

Mevcut Anayasa'ya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Ancak, Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebiliyor. Erken seçim teklifi öncelikle TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşelecek, ardından Genel Kurul'da öncelikli olarak ele alınacak. Burada yapılacak oylamada nitelikli çoğunluk aranacak. Meclis'te alınan kararın ardından YSK seçim sürecini ve takvimi başlatacak. Bu arada kulislerde, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uyum yasalarının KHK ile düzenlenebileceği ifade ediliyor.

Karamollaoğlu: Erken seçim değil, baskın seçim

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, açıklananın erken seçim değil baskın seçim olduğunu söyledi. Karamollaoğlu, "Bu seçim tarihi Ak Parti ve cumhur ittifakının ne kadar paniklediğinin işaretidir. Biz söyledik. Hangi tarihte olursa olsun biz seçime hazırız. Ülkemize hayırlı olsun" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin düzenleme Anayasa'nın 101'inci maddesinde yer alıyor. Buna göre, ilk turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oyu almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak.

Kılıçdaroğlu: Hazırız, kazanacağız, 2018 demokrasi yılı olacak

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim tarihinin ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Hazırız, kazanacağız, 2018 demokrasi yılı olacak” dedi. İttifak çalışmalarının da en kısa sürede tamamlanacağını söyleyen CHP lideri, seçim bildirgesinin hazırlanması için çalışmaların da başlatılması kararının alındığını bildirdi.

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan da erken seçim çağrısının ülkeyi yönetememe anlamına geldiğini belirtti. Türkiye'nin bütün meselelerinin temelinde tek adam rejiminin yattığını vurgulayan Tezcan, doların ateşinin düşmediğini, ülkede kriz olduğunu kaydetti.

İşsizliğin, kurdaki yükselişin ve kapanan iş yerlerinin sorumlusunun yönetim olduğunu söyleyen Tezcan, Türkiye'nin OHAL şartlarında seçime gitmemesi gerektiğini bildirdi. Tezcan aday belirleme ile ilgili olarak, “Geç kaldığımız hiçbir şey yok. Önümüzdeki süreçte adaylar ve siyaset stratejisiyle ilgili hızlı kararlar alınacaktır” diye konuştu.

İş dünyası ne dedi?