Sadece dişilerinin insan kanı emdiği belirtilen sivrisineklerin aynı zamanda çok seçici olduğu ve kokusunu beğenmediği kişilerin kanını emmediği öğrenildi.
Özellikle içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde insanları uykusuz bırakan ve bir çok insanı hastalık bulaştıran sivri sineklerin de gizemli bir yaşantısı olduğu ortaya çıktı. Bir çok yönünü tanımadığımız sivrisineklerin sadece dişilerinin insanları rahatsız ettiği, erkeklerin ise masum olduğu öğrenilirken dişi sineklerin de insan ayrımı yaptığı belirtildi.
Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi'nde yer alan bilgilere göre, dünyada yaklaşık 3 bin sivri sinek türü bulunmasına rağmen bunların çoğunluğu insanı saldırmıyor. İnsanı ısıran sivrisinek türlerinin de yalnızca dişileri yumurtlamak amaçlı protein sağlamak için kan emiyor. Erkek sivrisinekler ise çiçek özleriyle besleniyor. Dişi sivrisinekler avlarının yerlerini duyargaları ve üç çift bacaklarındaki alıcılarla buluyorlar. Sivrisineğin duyargaları bir santigrat derecenin binde biri kadar sıcaklık değişimlerini algılayabilecek kadar hassas. İnsan kanı emen dişi sivrisinekler insanın nefes verirken çıkardığı karbondioksit bulutu içinde, ileri geri hareketler yaparak avının kendisine yararlı olup olmadığını karar verir. Bazı kişilerin 'sivrisinek bana dokunmaz' demelerinin esas nedeni o kişilerin ter ve nefes kokularının sivrisinek için cazip ve özendirici olmaması.
Sivrisinek sanıldığı gibi içi delik ve sivri uçlu bir boruyu deriye sokarak kanı emiyor. Sivrisinekte ağzın altındaki kesede iki tüp, iki de neşter olarak kullandığı testere ağızlı bıçak bulunuyor. Önce bıçaklarla deride delik açıyor, sonra tüplerden biri ile tükürüklerini bu deliğin içine aktarıyor. Bu tükürük insan kanının pıhtılaşmasını önlüyor. Böylece ikinci tüpü sokarak sıvı kanı kişiye fark ettirmeden kolayca emiyor. Özellikle geceleri sivrisinekten uzak kalmak için vücudu serin ve kuru tutmak gerekiyor.
Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı özellikle yaz mevsiminde insan hayatını ciddi derecede olumsuz etkileyen sivrisineklerin bu olumsuz etkisinden kurtulmak için bir çok yeni ürün geliştiğini belirterek, bu durumdan rahatsızlık duyanların en yakın eczaneye giderek sivrisineklerin olumsuz etkisinden kurtulabileceğini söyledi.