Rusya'nın resmi devlet haber ajansı Ria Novosti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ABD Başkanı Barack Obama arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesini haberleştirdi.

Ajans haberde yoruma girmeden iki liderin Beşşar Esed'in görevden ayrılma sürecinin hızlandırılması yönünde çabaların koordine edilmesini değerlendirdiğini belirtti. Beyaz Saray'ın konu ile ilgili açıklamasını aktaran ajans, "ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğan'la Suriye'de iktidar değişimin hızlandırılması yönündeki çabaların koordine edilmesini telefonda müzakere etti.

 Bu Beşşar Esed'in görevden uzaklaştırılması ve Suriye halkının meşru taleplerinin karşılanmasını içeriyor. İki liderin Suriye rejiminin, en son Halep'te görülen, kendi halkına karşı acımasız saldırılarına ve rejimin zulmünün sonucu olarak ülkede insani koşulların bozulmasına yönelik artan kaygılarını dile getirdi" dedi.

Suriye ordusunun son üç gündür Halep kentinin silahlı militanlardan temizlenmesi için operasyon yürüttüğünü kaydeden ajans, "ABD yönetimi Suriye'de iktidar değişiminin hızlandırılması gerektiğini söylemişti. BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin taraf olduğu tasarıların veto ile sonuçlanmasının ardından, Suriye'deki sorunu 'BM çerçevesi dışında'çözmeye çalışacağını açıklamıştı. Pazartesi günü de ABD iktidar güçleri ile mücadele eden Suriye muhalefetine yardımı artıracağını duyurdu." ifadelerine yer verdi.

Ria Novosti şu değerlendirmede bulundu: "BM raporlarına göre Mart 2011'de başlayan çatışmalarda 16 bin kişi yaşamını yitirdi. Batılı ülkeler ve bir kısım Arap ülkeleri BM Güvenlik Konseyi aracılığı ile Esed'in iktidardan uzaklaştırılmasını istiyor. Onlar bu şekilde şiddetin duracağına inanıyor. Rusya ve Çin ise Suriye'ye dış müdahale olmasının çatışmaların genişlemesine yol açmasından endişe ediyor. Suriye hükümeti ise iyi silahlanmış, dışarıdan destek alan militanlarla savaştığını iddia ediyor."