AKP milletvekillerine, Kürt açılımında Abdullah Öcalan"ı değil DTP"yi muhatap alacaklarını söyleyen Erdoğan, dün Türk ile görüşme konusunda aylardır beklenen adımı attı. Görüşmeye AKP tarafından İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ katılacak. DTP tarafında ise Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, DTP grup başkanvekilleri Selahattin Demirtaş ile Fatma Kurtulan yer alacak.
Görüşmenin, Başbakanlık makamı yerine, AKP Grup Genel Başkanlık makamında yapılacağının duyurulması dikkat çekti. AKP Genel Merkezi açıklamasında, “Randevu öğleyin saat 12.00"de gerçekleşecek. Genel başkanımız ve AKP Grup Başkanı Erdoğan, Türk"ü TBMM"deki AKP Genel Başkanlık makamında kabul edecek” denildi.

DTP"yi eleştirmişti
Erdoğan"ın DTP"lilere Kürt açılımını görüşmek için randevu verdiği belirtildi. Erdoğan önceki gün vekillerle yaptığı toplantıda Kürt açılımında Öcalan"ı muhatap almadıklarını söylemişti. Erdoğan, daha önce DTP"nin kendisiyle görüşme talebinde bulunduğunu belirterek, “PKK" yı, DTP, terör örgütü olarak ilan etmedikçe, ben kendileriyle Başbakan olarak görüşemem” demişti. Erdoğan haziranda da Türk"e randevu vermeyi düşündüğünü, ancak, şehitler nedeniyle vermediğini açıklamıştı.
Görüşmeyi "geç kalmış" diye nitelendiren Türk, “Çözüm konusunda nasıl yaklaşım geliştirilmesi konusunda düşüncelerimizi ortaya koyacağız. Sürecin hassasiyetini biliyoruz” dedi.



"DTP, PKK ile aynı kefede değil"
Erdoğan, Türk ile görüşmesi konusundaki sorulara şöyle yanıt verdi: “Bu tür görüşmeler yapmam, İçişleri Bakanımın koordinesinde yürüyen çalışmayla alakalı bir görüşme değil, o ayrı bir konu.”
Erdoğan, “Siz DTP"ye randevu vermemeyi tercih etmiştiniz” sorusu için de şunları söyledi: “Hedefleri hep saptırıyorsunuz. Bu talep bize geldiğinin ertesi günü benim on tane şehidim oldu. Ben DTP"yi PKK ile aynı kefede değerlendirmiyorum, değerlendirmek istemiyorum.”
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “MHP, kapıları kapattı. Çalışmaya "vatana ihanet" diyor. Böyle bir zihniyetle, bu kadar kabaca yaklaşımla neyi görüşeceksiniz?”