Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 27-29 Eylül tarihleri arasında  gerçekleştireceği Almanya ziyareti öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye ve Almanya ilişkilerinin benzersiz olduğunu belirten  Yeneroğlu, başka hiçbir ülkede 3 milyondan fazla Türk nüfusunun yaşamadığını,  Almanya'nın aynı zamanda Türkiye'nin en önemli ekonomik partneri olduğunu  hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin temel amacının Türk-Alman  ilişkilerine yeniden ivme kazandırmak olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, "Erdoğan,  ziyareti kapsamında ilk gün, Almanya'nın büyük şirketlerinin CEO'larını ve sivil  toplum kuruluşlarının temsilcilerini ayrı ayrı kabul edecek." dedi.

Yeneroğlu, Erdoğan'ın ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Frank Walter  Steinmeier ve Başbakanı Angela Merkel ile de görüşeceğini söyledi.

Merkel ve Erdoğan'ın ziyaretin son gününde gerçekleştireceği ucu açık  kahvaltı programının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köln Merkez Camisi'nin  resmi açılışını yapacağını aktaran Yeneroğlu, "Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir  sayfa açılacağını umut ediyoruz." dedi.

İade-i ziyaret

Almanya ve Türkiye arasında 3 yıldan bu yana yaşanan sıkıntılara  işaret eden Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin, gerginliği  noktalamayı amaçlayan, önemli bir başlangıç niteliğindeki devlet ziyareti  olduğunu vurguladı.

Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini iyi bir noktaya getirmek  istediğini anlatan Yeneroğlu, "Devlet ziyaretinin temelinde, ilişkilerin arzu  edilen eski seviyeye, Türk Alman ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır bir  noktaya getirilmesi amaçlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in, Dışişleri Bakanlığı dönemindeki  son Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Almanya'ya davet ettiğini  anımsatan Yeneroğlu, bu ziyaretin iade-i ziyaret olduğunu dile getirdi.

"Bu ziyaret, önemli bir sınav olacak"

Türk kamuoyunda, Almanya'nın PKK terör örgütünün üzerine yeterince  gitmediği şeklinde bir algı olduğuna da dikkati çeken Yeneroğlu, şöyle devam  etti:

"Almanya, son zamanlarda buna yönelik bazı adımlar attı ama PKK terör  örgütü, önümüzdeki günlerde de göreceğimiz gibi, Almanya'nın her yerinde  eylemlerini yapacak. Bu noktada Almanya'nın PKK'yı terör örgütü olarak  tanımlamasının gereği, terör örgütünü DEAŞ gibi değerlendirip, nasıl onların  üzerine gittiyse aynı şekilde PKK'nın da üzerine gitmesi gerekiyor. Alman  kamuoyunda nasıl Türkiye ile ilgili olumsuz bir algı varsa, Türkiye kamuoyunda da  Almanya ile ilgili olumsuz bir algı var. İki tarafın da ortak çabası, halklarda  bu algının ortadan kalkması, devletler arası ilişkinin çok daha iyi bir seviyeye  taşınmasının zemininin hazırlanması olmalı. O nedenle bu ziyaretin önemli bir  sınav olacağını düşünüyoruz."

Yeneroğlu, "Cumhurbaşkanımızın Almanya ziyaretinde PKK terör  örgütünün, 'sivil gösteri yapıyoruz' edasıyla gösteri yapabilmesine imkan  verilmesinin gözden geçirileceğini ve PKK'nın propaganda yapmasına müsaade  edilmeyeceğini ümit ediyorum." ifadelerini de kullandı.

Almanya, somut adımlar atmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın, "Türkiye'nin Suriye ve İdlib  ile ilgili yapılan görüşmelerde olağanüstü olumlu bir rol oynadığını saptıyoruz."  sözlerinin hatırlatılması üzerine Yeneroğlu, bunun olumlu bir adım olduğunu ancak  ötesine geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya'nın bu konuda somut adımlar atmasının önemine işaret eden  Yeneroğlu, Suriye'nin yeniden inşası noktasında mali programların ortaya  konulması gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin, Suriye'de güvenli bölgelerin inşası anlamında ciddi mali  desteğe ihtiyacı olacağını vurgulayan Yeneroğlu, "Almanya üzerine düşen  sorumluluğu yerine getirecektir." dedi.

Almanya'da yükselen ırkçı akımlara da değinen Mustafa Yeneroğlu,  "Almanya için mülteci meselesi, çok önemli bir gündem maddesi. Türkiye'ye yeni  bir mülteci akımının başlamaması ve sorunun Suriye'de çözümü noktasında, Almanya  üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir." diye konuştu.

Alman CEO'lar, Ekim'de Türkiye'ye geliyor

Ekim ayında Almanya'dan Türkiye'ye önemli ziyaretlerin  gerçekleşeceğini açıklayan Yeneroğlu, "Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter  Altmaier'in başkanlığında 86 işadamının katılımıyla büyük bir ekonomik delegasyon  Türkiye'ye gelecek." bilgisini paylaştı.

Bu ziyaretin Almanya'nın Türkiye'ye ve Türk yatırımlarına verdiği  önemi ortaya koyması bakımından önemli olduğunu kaydeden Yeneroğlu, ziyaretlerin  karşılıklı olarak devam edeceğini söyledi.

Türkiye'de 7 binin üzerinde Alman şirketinin varlığına dikkati çeken  Yeneroğlu, bu şirketlerin 150 bine yakın istihdam sağladığını da sözlerine  ekledi.