Gülgeç, 'Hayvanlar' adlı çizgi bantta 'Entellektüel Ayı', 'Klozet faresi' gibi tipler yaşatmıştı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçirdiği kalp krizi sonucu yoğun bakıma alınan karikatürist İsmail Gülgeç dün gece hayatını kaybetti. 64 yaşında hayata gözlerini yuman Gülgeç, Evrensel, Birgün, Bianet"in ardından son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" başlığıyla çiziyordu. Gülgeç için yarın sabah saat 10:00"da Cumhuriyet Gazetesi önünde bir tören düzenlenecek. Törenin ardından Gülgeç"in naaşı Çanakkale Eceabat ilçesi Kocadere köyünde toprağa verilecek.

ERDOĞAN: GÜLGEÇ"İN ÖZGÜN ÇİZGİLERİ SAYGIYLA ANILACAK Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gülgeç"in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Karikatür dünyamızın önemli isimlerinden İsmail Gülgeç"in vefatından büyük üzüntü duydum. Merhum İsmail Gülgeç karikatür sanatına yaptığı katkılar ve özgün çizgileriyle daima saygıyla anılacaktır. Merhuma Allah"tan rahmet karikatür camiamıza ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

GÜNAY"DAN BAŞSAĞLIĞI Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,Gülgeç"in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.
Türk karikatür ve çizgi roman sanatının usta ismi İsmail Gülgeç"in vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirten Günay, mesajında şunları kaydetti: "Uzun yıllar emek verdiği karikatür sanatına çok değerli katkılar sunan İsmail Güleç, kendine özgü tiplemeleri, güncel toplumsal olayları değişik bir bakış açısıyla yansıttığı eserleriyle, Türk mizahının unutulmaz isimlerinden biri olarak her zaman özel olarak hatırlanacaktır. Merhum İsmail Gülgeç"e Allah"tan rahmet, yakınlarına, tüm Cumhuriyet ailesine, okurlarına ve sanat çevrelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

GÜLGEÇ KİMDİR? 1947"de Gaziantep"te doğan İsmail Gülgeç ilköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968"lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Daha sonra Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen Gülgeç"in Milliyet Çocuk dergisinde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür-bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979"da yayınlanan İnce Memed resimli romanı (Yaşar Kemal"in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı. 1980"lerde Cumhuriyet gazetesinde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Gülgeç, Milliyet"in haftalık mizah eki Kirpi"de de çizdi. Sanatçı, Ahmet Ümit"in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)” isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi. Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel"in “7"n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi. İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı. Evrensel, Birgün, Bianet"te de çizgileri yayımlanan İsmail Gülgeç son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" çizgi bantını çiziyordu.