Özellikle Türkiye"de daha çok erkekler tarafından özenti ile başlanan sigara nedeniyle her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyonlarca kişinin de sağlığını kaybettiği bildirildi. Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Türkiye"de kişilerin pasının önemli bir kısmını sigara kullanımda, devletin ise sağlığa ayırdığı bütçenin önemli bir kısmının sigara nedeniyle oluşan sağlık sorunlarının tedavisinde kullanıldığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre son bir yıl içerisinde 4.8 milyon kişinin sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini ve bu rakamın here geçen gün arttığını belirten Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, 2025 yılında bu rakamın 25 milyona çıkmasının beklendiği ifade ederek “Bunun 7 milyonu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı belirtilmektedir. Yapılan araştırmalara göre tiryakilerin yüzde 25-30 akranlarına göre daha erken yaşta ölmektedir” dedi.
Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35"inin, kadınlarda ise yüzde 15"inin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Tırpancı “Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90"ının nedeni sigaradır. Akciğer kanseri, kanser nedeniyle ölümler içinde birinci sırada yer almaktadır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerdekinden 20 kat fazladır. Sigara içenlerde akciğer dışındaki, ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, mesane, prostat ve rahim ağzı kanseri de artmaktadır. Sigara, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileriyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırmakta ve bacak kangrenlerine neden olmaktadır. Yıllardır zararları bilinmesine ve sigaraya karşı mücadele verilmesine rağmen maalesef halen sigara kullanımı artmaktadır” dedi.
“ZEHİR 7 SANİYEDE BEYİNE ULAŞIYOR”
Yapılan araştırmalara göre sigaranın bağımlılık yapma olasılığının diğer uyuşturucu maddelere oranla daha yüksek olduğunu belirten Tırpancı, “Nikotin sigara içerken her soluktan sonra 7 saniye içerisinde beyne ulaşır. Sigara içenlerde el ve ağız alışkanlığı da yapar. Günde içilen sigara ne kadar fazlaysa bu alışkanlık da o kadar güçlenir. Zararları uzun sürede ortaya çıktığı için çok tehlikeli bir uyuşturucudur. Özellikle gençlerimizin daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için sigaradan uzak yaşamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.