Greenpeace’in Türkiye için atılması gereken en acil adımları listesinde iklim krizine neden olan kömürden elektrik üretiminden vazgeçilmesi gerekliliği ilk sırada yer aldı.

“Ormanları ve tarım alanlarını yok eden, su kaynaklarını tüketen kömürlü termik santraller bir yandan da iklim krizini körüklüyor. Kömür santralleri yüzünden büyük bedeller ödeyen Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için kömürden çıkış için net bir tarih belirlemesi gerekiyor” açıklamasını yapan Greenpeace, şunlara dikkat çekti:

TEMİZ HAVA HAKKI

“Fosil yakıtlara dayalı ulaşım, ısınma yöntemlerimiz ve enerji üretim biçimlerimiz gezegeni her geçen gün yok oluşa bir adım daha yaklaştırırken, temiz hava hakkımızı da gasp ediyor. Türkiye’nin onlarca il ve ilçesinde kirli hava ile yaşamaya mahkum edilmiş milyonlarca insan var. İstanbul, Ankara, Iğdır, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok şehrimizde partikül madde kirliliği halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde. Türkiye’deki temiz hava eylem planları bunun için yeterli değil. Kamu görevlileri, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgesi ilan etmeli ve havamızı kirleten faaliyetleri durdurma konusunda tereddüt etmemeli.

PLASTİK İTHALATI DURMALI

Türkiye'nin toprağı, havası ve suyu, Avrupa'nın plastik atık ihracatının çevre ve insan sağlığı için yarattığı tehlikeye tanıklık ediyor. Plastik çöplerini denizaşırı ülkelere gönderen İngiltere ve Almanya gibi ülkeler, Türkiye'nin verimli topraklarında zehirli bir iz bırakıyor. Bu hasar geri döndürülemez. Başta İngiltere olmak üzere ihracatçı ülkeler sorumluluk almalı ve Türkiye'ye plastik göndermeyi bırakmalı. Türkiye ise plastik atık ithalatını tamamen yasaklayarak bu adaletsiz ticarete ve geri dönüşümü olmayan çevre ve insan sağlığı tehdidine son vermeli.

PLASTİK DENİZİ OLMASIN

Plastik, gezegenimizi tarihin en kötü çevresel krizlerinden birinin eşiğine getirdi. Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası'nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Sorunun en büyük kısmını da iki dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor. Avrupa Birliği, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardaklarının yasaklanması konusunda anlaşmaya vardı. Alternatifi olan bu ürünler Türkiye'de de yasaklanmalı. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız.”