Sektörün kısa ve orta vadedeki sorunlarını ile ilgili çalışmalar yapan komisyon ilk olarak emlak sektörüne ait bir fiyat listesi oluşturmuş, etik kurallar listesi hazırlamış AYTO logolu sözleşmeler hazırlayıp sektörün kullanımına sunmuştu. Komisyon bu defa Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) bünyesindeki emlakçılar ile bir araya gelerek yapılması gerekenleri masaya yatırdı.
AYTO bünyesinde oluşturulan emlak komisyonu Hakan Ülken’in başkanlığında Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Çetindoğan, İnşaatçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz ve Birlik Yönetim Kurulu üyeleri ve Genel Sekreter Mustafa Çağlayan ile görüştü.

“KOLLEKTİF ÇALIŞMA İÇİN BURADAYIZ”
Yapılan görüşmede AYTO Başkanı Hakan Ülken, “17. Meslek komitesi bünyesinde AYTO’ya kayıtlı 90 emlakçı üyemiz bulunmakta. Esnaf Odaları Birliği bünyesinde çoğunluğu İnşaatçılar Odası’nda olmakla birlikte Terziler ve Kahveciler Odası’nda da kayıtlı emlakçılar bulunmakta. Biz daha önce emlak sektörünün sorunlarına yönelik bir komisyon oluşturarak kısa ve orta vadedeki sorunlara yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Tamamlayamadığımız uzun vadedeki sorunlarımız için geleceğimiz son nokta burasıydı. Birliğiniz seçim çalışmalarının tamamlanmasını bekledik. Kollektif çalışmalar yapmak için önerilerimiz ile geldik” dedi.

Emlak komisyonu çalışmaları hakkında bilgi veren AYTO Başkanı Hakan Ülken, “AYTO emlak komisyonu olarak emlakçı üyelerimizin hak ve menfaatlerini koruyan oda antetli tek tip sözleşmeler hazırladık. Meslek erbaplarının kendi aralarında yaşadıkları sorunlara karşı etik kurallar listesi hazırladık. Bunu sizin bünyenizde kayıtlı emlakçılar da kullanabilir. Ramazandan sonra AYTO’ya ve sizin Odanıza kayıtlı tüm üyelerin katılımı ile bir toplantı yapalım. Hatalarımızı görmeden çözüme gitme şansımız yok” diye konuştu.

EMLAK YASA TASARISI ÖNERİSİ
Önümüzdeki günlerde İzmir Ticaret Odası’nda emlak sektörüne yönelik bir çalıştay yapılacağını ifade eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, şunları söyledi: “Emlak komisyonumuzun ilk toplantısına Emlak sektörü için bir yasa tasarısı taslağı ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiği konusunda bir karar almıştık. Ancak önümüzdeki günlerde İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Müşavirliği’ kanun taslağı ile ilgili bölgesel bir toplantı gerçekleştirilecek. O toplantıyı bekleyelim. Eğer oradan hamle gelmezse üyelerimizin hak ve menfaatlerini gözeten bir tasarı hazırlayalım”

Kayıt dışı çalışanlar ile ilgili resmi kurumlar nezdinde değerlendirilmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını talep eden Başkan Ülken, “Merdiven altı çalışanlar ile ilgili tespitlerimizi yapalım. Bu kişileri Maliye, Belediye ve SGK nezdinde takip edilmelerini isteyelim” diyerek, sözlerini tamamlandı.